COLECTII/ Vorbiti corect romaneste!

Autor: Stelian Turlea 17.03.2010
Editura Humanitas a pregatit o surpriza cititorilor de toate varstele: reeditarea a trei volume ale celebrului academician Alexandru Graur, editate gratie sprijinului domnului Dumitru Graur, fiul lingvistului, in editii ingrijite de conf.univ.dr. Liviu Groza.
Alexandru Graur (1900-1988) a fost unul dintre cei mai mari lingvisti romani ai secolului trecut. A studiat la Bucuresti si Paris, unde si-a obtinut doctoratul, a fost profesor de liceu, apoi de facultate, membru al Academiei Romane. A publicat zeci de volume si sute de studii si articole referitoare la limbile clasice, lingvistica in general si limba romana.
Republicarea a trei dintre cele mai cunoscute carti ale sale, intr-o perioada in care presa scrisa si mai ales audiovizualul abunda in exprimari incorecte, este un act de cultura care trebuie salutat. Toate cele trei volume reproduc integral textul lucrarilor la prima editie, deoarece toate isi pastreaza neatins dinamismul axiologic al mesajului initial. Niciuna dintre aceste lucrari nu-si propune sa aiba, cum afirma autorul, caracter explicit normativ, dar, prin fascinatia pe care o reprezinta asemenea incursiuni in lumea cuvantului, toate trei sporesc in randurile cititorilor reflexivitatea si respectul vigilent pentru limba.
O alta calitate de loc de neglijat a celor trei volume republicate: toate sunt carti usor de consultat, nevoluminoase, cea mai mare nu are nici 200 de pagini!
"Capcanele" limbii romane. Volumul reproduce integral textul lucrarii aparute in 1976. Cea mai mare parte a greselilor semnalate de autor se mai fac inca si azi. Sunt greseli facute de oameni culti, greseli imprumutate, greseli facute de specialisti, greseli de accentuare, neologisme stalcite, cuvinte intelese gresit din context, termeni pretentiosi, pleonasme.
"Mic tratat de ortografie". Volumul reproduce textul integral al lucrarii aparute in 1974. "Normele trebuie respectate de toti, chiar daca sunt amanunte cu care nu suntem de acord", spune academicianul Graur.

"Dictionar al greselilor de limba". Se reproduce integral textul lucrarii aparute in 1982. "Nu cred ca e nevoie de multe pledoarii pentru a convinge publicul nostru ca limba trebuie ingrijita. (...) Greselile le-am notat cu trimitere la formele corecte, astfel incat va fi suficient pentru cel care consulta dictionarul de fata sa vada ca dupa cuvantul initial urmeaza un v., ca sa inteleaga ca e vorba de o forma gresita."