Ziarul de Duminică

COLECTII / Cu gandul la Dumnezeu

COLECTII / Cu gandul la Dumnezeu
21.12.2009, 15:19 55

In urma cu mai bine de doi ani Editura Curtea Veche a lansatcolectia "Stiinta si Religie", coordonata de doi oameni de stiinta,Basarab Nicolescu si Magda Stavinschi, care se adreseaza tuturorcelor care "doresc sa exploreze potentialitatea unui nou sistem devalori fundat pe dialogul transdisciplinar intre stiinta, religie,arta si societate". Au aparut pana acum douazeci si noua detitluri, majoritatea traduceri ale unor lucrari semnate de oamenide stiinta care s-au intors catre Dumnezeu, sau lucrari prezentatela diferite colocvii si intalniri internationale dedicatedialogului dintre stiinta si biserica, organizate de fundatia JohnTempleton. (Nu putem omite ca cele mai multe titluri au aparut cusprijinul acestei fundatii). Nu le vom aminti pe toate, pe unelele-am prezentat in timp la diferite rubrici al "Ziarului deDuminica". Asupra ultimelor trei aparitii vrem sa ne oprim de astadata, deoarece sugereaza foarte bine demersul coordonatorilor, careau stiut sa imbine preocuparile oamenilor de stiinta celebri pentrureligie, dar si aplecarea slujitorilor bisericii catre stiinta, intexte de-a dreptul literare.

Valeriu Anania, Aurel Sasu - "Despre noi sidespre altii". Un lung dialog intre P.P.S. Bartolomeu Anania,arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, mitropolit alClujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si Aurel Sasu, profesoruniversitar si critic literar, cel din urma sustinand intr-o notaintroductiva ca volumul "nu e o simpla alcatuire de intrebari siraspunsuri, ci o imperechere de ganduri, o inviere de amintiri, alevietii si ale cartilor, prin care, impreuna, autorii au incercat sadespecetluiasca minunea dinlauntrul unei apropieri." Cei doidiscuta cu har despre desertaciune, singuratate, deznadejde,ororile comuniste si viata petrecuta in penitenciare,postmodernism, jertfele culturii romane, poetii si filosofiiremarcabili pe care i-a intalnit arhiepiscopul, debutul literar simulte altele. Cea mai mare parte a dialogului are in vedereliteratura si "nevoia de suferinta". "Exista o suferinta caredegradeaza si o suferinta care purifica - spune Valeriu Anania.Exista o suferinta nascuta din pacat (a lui Adam) si o suferintanascuta din iubire (a lui Isus). Una e suferinta betivului care s-aranit intr-o incaierare si alta e suferinta din spital apompierului care a salvat un copil din flacari."

Francis S.Collins - "Limbajul lui Dumnezeu. Unom de stiinta aduce dovezi in sprijinul credintei". Traducere dinlimba engleza de Silvia Palade. Francis Collins este un geneticiancrestin numit la conducerea National Institute of Health, cea maiimportanta agentie federala de cercetari medicale din StateleUnite. Presedintele Obama l-a descris pe Collins drept "unul dintrecei mai importanti oameni de stiinta din lume". Francis Collins acondus timp de ani de zile Proiectul Genomului Uman. El s-aconvertit dupa citirea cartii lui CS Lewis, "Mere Christianity" (inromâneste in doua versiuni, cu titlul "Crestinismul redus laesente" si "Crestinism pur si simplu"). Collins a publicat in 2007cartea "The Language of God: A Scientist Presents Evidence forBelief". "<<Limbajul lui Dumnezeu>> este oimpresionanta marturisire de credinta a unuia dintre cei mai deseama oameni de stiinta ai lumii. Respingand stereotipurile uzateale ostilitatii dintre stiinta si religie, Francis Collins isiprovoaca cititorii sa descopere o unitate a cunoasterii carecuprinde atat credinta, cat si ratiunea. Credinta, asa cum odemonstreaza Collins, nu este dusmanul rationalitatii stiintifice,ci complementul ei perfect. Acest remarcabil testament personal aldirectorului Proiectului Genomului Uman ii va surprinde pe unii, iiva incanta pe altii si va aduce o contributie durabila la mareacultura a intelegerii umane." (Kenneth Miller, BrownUniversity)

Carl Sagan - "Diversitatea experienteistiintifice. O viziune personala asupra cautarii lui Dumnezeu".Editata de Ann Druyan. Editorul ilustratiilor si consultantstiintific, Steven Soter. Traducere din limba engleza si note deHarry Minti. Conferintele Gifford, sustinute de Carl Sagan in 1985,au reprezentat pentru autor o sansa de a-si expune in detaliuconceptia legata de relatia dintre religie si stiinta, ca sianumite cautari proprii avand ca subiect intelegerea naturiisacrului. Convingerea stiintei potrivit careia cercetareaadevarului nu are sfarsit i se pare lui Sagan singura abordaresuficient de smerita pentru a fi vrednica de universul care ni sereveleaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO