Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Poezie si dragoste pentru salvarea din infern

CARTEA DE LITERATURA/ Poezie si dragoste pentru salvarea din infern
19.11.2009, 15:23 253
SeamusHeaney
Tara mlastina si altepoeme
Editura Polirom
Antologia alcatuita din poemeaparute in noua volume ale autorului care a luat Premiul Nobelpentru Literatura in 1995 isi doreste sa ofere publicului romanesc,in premiera, o selectie din opera poetului irlandez. Heaney nu edoar un scriitor iubit de juriile marilor premii si de criticaliterara din intreaga lume, ci si unul extrem de popular, douatreimi din cartile de poezie vandute in Marea Britanie fiindsemnate de el, iar in 2000, traducerea si, practic, rescriereapoemului epic "Beowulf" intr-o forma accesibila publicului larg i-acrescut si mai mult popularitatea celui deja poreclit "famousSeamus" si i-a adus castigarea premiului Whitebread Book of TheYear. Traducerea de Dan Sociu. Desene de TudorJebeleanu.
DanCiachir
Derusificarea si"dezghetul"
Editura Timpul
Volumul cuprinde cinci evocariextrem de sugestive din Bucurestii perioadei anilor 50-60:Derusificarea si "dezghetul"; Ispita trecutului; Fuga lui PetruDumitriu; In preajma micii revoutii culturale; O cruce cu smaralde.Evocari dintr-o perioada in care se desfiintau libraria "Cartearusa" si Muzeul Romano-Rus, Romania revenea la scrierea cu a,aparea planul Valev, se construia Sala Palatului, dispareautramvaiele de pe 6 Martie (bdul Elisabeta), concerta la BucurestiDomenico Modugno, se dansa rock si foarte multealtele.
AndrewDavidson
Gargui
Editura Allfa
Este romanul de debut altanarului autor canadian, dupa sapte ani de documentare si lucruintens. Eroul este un tanar bine dotat sexual, regizor de filmeporno, imobilizat pe un pat de spital in urma arsurilor suferiteintr-un cumplit accident de masina. In spital intalneste opacienta, sculptorita de garguie, care pretinde ca au fost iubiticandva, in Germania, in urma cu sase secole, pe cand ea eracalugarita, iar el un mercenar grav ranit. Romanul, desfasurat peambele planuri, are ca tema iubirea ca salvare din infern (intelespe mai multe planuri - intre altele, calugarita din Evul Mediutraduce in germana "Infernul" lui Dante, la nici doua decenii dupaaparitie!). Traducere din limba engleza de TeodorFleseru.
AlexandruGeorge
Opere alese
Oameni si umbre, glasuri,taceri
Institutul CulturalRoman
Editie revazuta si adaugita.Postfata de Alexandru George. "Editura Institutului Cultural Romanmi-a facut neasteptata propunere de a-mi reedita cateva pagini alemele mai vechi intr-o editie de Opere alese care ar urma sa numerevreo 4-5 volume, in ordinea cronologica a compunerii. (...) Romanulde fata, care constituie primul volum al acesteie selctii, este siprima mea carte inchegata si cea la care am depus cel mai mareefort." Romanul a fost inceput in 1955, continuat in 1959, darcartea n-a aparut. In anii 90, Alexandru George a redus cam 60 lasuta din masivul text si a publicat o versiune numita "Oameni siumbre", in 1996. Matei Calinescu a recomandat editurii Polirom sapublcie editia intregita. In graba transmiterii manuscrisului,autorul a omis cateva fragmente care au fost reintegrate textuluiabia in editia de fata.
G.M.Ford
Noapte faranume
Editura Lider
Descoperit zacand aproape mortintr-un vagon de cale ferata, eroul a petrecut aproape sapte aniintr-un sanatoriu pentru persoane cu dizabilitati mintale sifizice. Apoi, dupa un teribil accident de masina, va capata un chipnou si un nume nou. Abai amintindu-si ce i s-a intimplat, eroul nuva avea decat un singur scop: sa-si descopere adevarata identitate.Curand se va afla in miezul unei musamalizari a oamenilorguvernului si a unei afaceri cu multe victime. Un thrillerremarcabil. G. M. Ford este scriitor american, are 54 de ani si apublicat cinci romane. Traducere de Doru Marculescu.
MirceaDinu
Mildendo, capitalaLiliputului
Editura Eikon

Din Mildendo am plecat inca dincopilarie, dupa ce am citit ultima pagina a "Calatoriilor luiGulliver" si nu ma gandeam ca ma voi mai intoarce vreodata in miculorasel rectangular. Ei bine, volumul de versuri al poetului MirceaDinu (aproape 450 de pagini) m-a readus in orasul de jucarie."Mildendo, capitala Liliputului" este un op de opuri refacute,remixate, adaugite, restructurate, dupa cum marturiseste autorul pepagina de garda a cartii. "Golul exploziv", "Mildendo", "Aerul" -volumele anterioare ale lui Mircea Dinu se regasesc aici, laolaltacu o ampla sectiune noua, proiectata initial ca aparitie autonoma.Volumul este insotit de prezentari elogioase semnate, de-a lungulvremii, de Alex. Stefanescu, George Vulturescu, Ioan Es. Pop, GeoVasile, iar Christian Craciun semneaza o consistenta postfatalaudativa. Comentariile pozitive la adresa poeziei lui Mircea Dinusunt pe deplin justificate. Iata de ce (un exemplu luat aproape laintamplare): Din sutiene-valuri/ sub excitarea lunii,/infierbantati si aprigi/ si-arunca marea sanii.// Abia iesit dinapa/ te mangaie pe stern/ franturi siroitoare/ dintr-un orgasmetern.// E pusa de-un maestru/ in arta simularii/ o piele defemeie/ pe suprafata marii." (Lucian Vasilescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO