Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Alba ca Zapada si cei sapte amanti

CARTEA DE LITERATURA/ Alba ca Zapada si cei sapte amanti
10.02.2010, 15:24 98
AndreiCodrescu
Ghid dada pentrupostumani
Tzara si Lenin joacasah
Editura CurteaVeche
Autorul a creat un ghid dadadespre dadaism si despre ce ne poate el invata pentru a supravietuiprezentului si viitorului. Dadaistii Duchamp, Ball si vonFreitag-Lorinhoven si comunistii Trotki, Radek si Zinoviev aparlive in compania unor incarnari mai tarzii precum WilliamBurroughs, Allen Ginsberg, Newt Gingrich, Gilles Deleuze. "Fiintelepostumane care marginesc drumul spre viitor (care se pare ca totusiexista, desi dada este impotriva lui) au nevoie de alinarea oferitade enregia primara si bruta oferita de dada si de izvoarele eiinumane." Traducere din limba engleza de IoanaAvadani.
TessGerritsen
Pacatoasa
Editura RAO
Tess Gerritsen traieste instatul american Maine, a fost medic si a publicat pana acum saseromane. Cel de fata, din 2003, al treilea dintr-o serie, pare scriscu precadere pentru femeile cititoare. Un medic legist si undetectiv, ambele femei, cu vieti personale complicate, dezvaluie opoveste de groaza care face legatura intre doua omoruriinfioratoare petrecute intr-o manastire. Una dintre calugariteleasasinate se dovedeste a fi nascut cu putin inainte de a-si pierdeviata. Traducere din limba engleza de Ivona Puscas.
DonaldBarthelme
Alba-ca-Zapada
Editura Leda
Cartea nu este numai o rescrierea celebrului basm, ci si una dintre cele mai cunoscute opere alepostmodernismului american. Sapte barbati (Kevin, Edward, Hubert,Henry, Clem, Dan si Bill), de profesie "spalatori de cladiri"intr-un mare oras, impart o singura femeie (Alba-ca-Zapada), incare gasesc un principiu pentru care merita sa traiesti. E o femeiefrumoasa, inalta si bruna, plina de alunite si cu pielea alba cazapada. Atractia lor este in mare masura erotica. "Un basmreconditionat si asezonat cu umor, din care iese un roman alabsurdului", scria "Time". Traducere din limba engleza de AnaChiritoiu. Prefata de Mircea Cartarescu.
Doina CondreaDerer
SilvioGuarnieri
Universitar in Romania si inItalia
Institutul CulturalRoman
Silvio Guarnieri (1910-1993) afost un om de litere italian cu legaturi stranse cu tara noastra,unde a tinut multa vreme cursuri de limba si literatura italiana."Eu ma pot considera un italian pe jumatate roman - scria Guarnieriintr-un articol din 1979. Istoria acestui popor care a asistat lainstalarea masiva a strainilor, precum cea a secuilor unguri incentrul Transilvaniei, la repetata colonizare germana prin sasi sisvabi, istoria acestui popor amenintat si obligat sa suporteprezenta aroganta a vecinilor, mult mai puternici decat el, aUngariei care tinut multa vreme Transilvania sub dominatia sistapanirea ei; a Turciei care a dominat-o timp de secole; insfarsit a Rusiei, care i-a luat Basarabia. Aceasta existentaframantata a marcat secolele trecute, dar si acum, in anii acestia,este framantata, pentru ca intreaga Romanie, compacta in toateregiunile ei prin vointa de unitate a intregului popor, isi are omandrie a ei, mandria independentei."
GeorgeLazar
Ingerulpazitor
Editura MillenniumPress
George Lazar are 48 de ani,locuieste la Botosani si conduce ziarul local "Monitorul". Esteautor de literatura SF, a fost editorul revistei "Scifi Magazin",iar precedentul sau roman "America One" a fost foarte apreciat.Romanul de fata este tot unul science fiction. Eroul, Ian Bolden,se poate socoti un om norocos pentru ca, pe langa averea imensa pecare a mostenit-o si a inmultit-o, este urmarit indeaproape de ungrup care il salveaza de la moarte, de fiecare data cand aceasta seapropie si care actioneaza in numele "Ingerului pazitor". Candincheie cu grupul un contract, copios platit, incepe sa constate camai degraba opusul norocului e cu el si mai toti din jurul sau mordin cauza sa.
FloricaBud
Reparam onoare siclondire
Editura Limes

In cartile sale de proza, FloricaBud foloseste adesea uneltele satirei, in satirele din aceastacarte, autoarea se reveleaza la tot pasul ca prozator. Catevatitluri va vor edifica asupra "tintelor" sale: "Ministreasa siPegasul", "Coana Chirita pleaca la Monaco", "Virginia Slims ucidedin nou", "Cand Blonde Dolly se doreste presedinte", "Fecioareledin Parlament", "Taranul roman si Preainalta Poarta". Distinsulcritic literar Gheorghe Grigurcu vede in aceasta carte "un jocironic, nelipsit insa de undele unor ingandurari, visari,melancolii ascunse-n faldurii vorbelor nastrusnice, asa incat panala urma nu-ti dai seama daca miza sa e cea de-a comunica semnalelelumii asumate ori respinse in doze variabile sau e ludicul insusi,triumfator in materia sa gratioasa, aeriana. Important e faptul caFlorica Bud poseda o scriitura atat de personala, incat paginiled-sale pot fi identificate numaidecat, chiar in absentasemnaturii". "Satirele" sunt acompaniate de ilustratiile luiCristian Chesut. Cartea a aparut in colectia Lakonia, coordonata depoetul Vasile Igna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO