CARTEA DE LITERATURA/ Alba ca Zapada si cei sapte amanti

Autor: Stelian Turlea 10.02.2010
Andrei Codrescu
Ghid dada pentru postumani
Tzara si Lenin joaca sah
Editura Curtea Veche
Autorul a creat un ghid dada despre dadaism si despre ce ne poate el invata pentru a supravietui prezentului si viitorului. Dadaistii Duchamp, Ball si von Freitag-Lorinhoven si comunistii Trotki, Radek si Zinoviev apar live in compania unor incarnari mai tarzii precum William Burroughs, Allen Ginsberg, Newt Gingrich, Gilles Deleuze. "Fiintele postumane care marginesc drumul spre viitor (care se pare ca totusi exista, desi dada este impotriva lui) au nevoie de alinarea oferita de enregia primara si bruta oferita de dada si de izvoarele ei inumane." Traducere din limba engleza de Ioana Avadani.
Tess Gerritsen
Pacatoasa
Editura RAO
Tess Gerritsen traieste in statul american Maine, a fost medic si a publicat pana acum sase romane. Cel de fata, din 2003, al treilea dintr-o serie, pare scris cu precadere pentru femeile cititoare. Un medic legist si un detectiv, ambele femei, cu vieti personale complicate, dezvaluie o poveste de groaza care face legatura intre doua omoruri infioratoare petrecute intr-o manastire. Una dintre calugaritele asasinate se dovedeste a fi nascut cu putin inainte de a-si pierde viata. Traducere din limba engleza de Ivona Puscas.
Donald Barthelme
Alba-ca-Zapada
Editura Leda
Cartea nu este numai o rescriere a celebrului basm, ci si una dintre cele mai cunoscute opere ale postmodernismului american. Sapte barbati (Kevin, Edward, Hubert, Henry, Clem, Dan si Bill), de profesie "spalatori de cladiri" intr-un mare oras, impart o singura femeie (Alba-ca-Zapada), in care gasesc un principiu pentru care merita sa traiesti. E o femeie frumoasa, inalta si bruna, plina de alunite si cu pielea alba ca zapada. Atractia lor este in mare masura erotica. "Un basm reconditionat si asezonat cu umor, din care iese un roman al absurdului", scria "Time". Traducere din limba engleza de Ana Chiritoiu. Prefata de Mircea Cartarescu.
Doina Condrea Derer
Silvio Guarnieri
Universitar in Romania si in Italia
Institutul Cultural Roman
Silvio Guarnieri (1910-1993) a fost un om de litere italian cu legaturi stranse cu tara noastra, unde a tinut multa vreme cursuri de limba si literatura italiana. "Eu ma pot considera un italian pe jumatate roman - scria Guarnieri intr-un articol din 1979. Istoria acestui popor care a asistat la instalarea masiva a strainilor, precum cea a secuilor unguri in centrul Transilvaniei, la repetata colonizare germana prin sasi si svabi, istoria acestui popor amenintat si obligat sa suporte prezenta aroganta a vecinilor, mult mai puternici decat el, a Ungariei care tinut multa vreme Transilvania sub dominatia si stapanirea ei; a Turciei care a dominat-o timp de secole; in sfarsit a Rusiei, care i-a luat Basarabia. Aceasta existenta framantata a marcat secolele trecute, dar si acum, in anii acestia, este framantata, pentru ca intreaga Romanie, compacta in toate regiunile ei prin vointa de unitate a intregului popor, isi are o mandrie a ei, mandria independentei."
George Lazar
Ingerul pazitor
Editura Millennium Press
George Lazar are 48 de ani, locuieste la Botosani si conduce ziarul local "Monitorul". Este autor de literatura SF, a fost editorul revistei "Scifi Magazin", iar precedentul sau roman "America One" a fost foarte apreciat. Romanul de fata este tot unul science fiction. Eroul, Ian Bolden, se poate socoti un om norocos pentru ca, pe langa averea imensa pe care a mostenit-o si a inmultit-o, este urmarit indeaproape de un grup care il salveaza de la moarte, de fiecare data cand aceasta se apropie si care actioneaza in numele "Ingerului pazitor". Cand incheie cu grupul un contract, copios platit, incepe sa constate ca mai degraba opusul norocului e cu el si mai toti din jurul sau mor din cauza sa.
Florica Bud
Reparam onoare si clondire
Editura Limes

In cartile sale de proza, Florica Bud foloseste adesea uneltele satirei, in satirele din aceasta carte, autoarea se reveleaza la tot pasul ca prozator. Cateva titluri va vor edifica asupra "tintelor" sale: "Ministreasa si Pegasul", "Coana Chirita pleaca la Monaco", "Virginia Slims ucide din nou", "Cand Blonde Dolly se doreste presedinte", "Fecioarele din Parlament", "Taranul roman si Preainalta Poarta". Distinsul critic literar Gheorghe Grigurcu vede in aceasta carte "un joc ironic, nelipsit insa de undele unor ingandurari, visari, melancolii ascunse-n faldurii vorbelor nastrusnice, asa incat pana la urma nu-ti dai seama daca miza sa e cea de-a comunica semnalele lumii asumate ori respinse in doze variabile sau e ludicul insusi, triumfator in materia sa gratioasa, aeriana. Important e faptul ca Florica Bud poseda o scriitura atat de personala, incat paginile d-sale pot fi identificate numaidecat, chiar in absenta semnaturii". "Satirele" sunt acompaniate de ilustratiile lui Cristian Chesut. Cartea a aparut in colectia Lakonia, coordonata de poetul Vasile Igna.