Ziarul de Duminică

Buzunarul dinspre inimă/ de Ziarul de duminică

Buzunarul dinspre inimă/ de Ziarul de duminică

Buzunarul dinspre inimă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.08.2011, 00:05 93

Maud Lethielleux - Spune da, Ninon. Traducere de MădălinaDima. Scris dintr-o singură respiraţie, acest roman de debut, carea cunoscut un imens succes, este o adevărată jubilaţie a memorieiaplecate peste vârsta copilăriei cu arta inegalabilă de a înnobilacuvintele cu parfumul inocenţei. Preluăm din prezentarea lui DanBurcea: "Perspectiva în care autoarea situează personajul-naratordepăşeşte însă simpla observaţie a evenimentelor, fie ele cât sepoate de grave, construind, în schimb, o lume secretă căreia Ninonîi va da viaţă de la înălţimea celor nouă ani ai săi.

De la înălţimea celor nouă ani ai săi, Ninon priveşte lumea cuochi trişti: părinţii ei se despart, căsnicia lor pare că nu a fostniciodată fericită, iar dispariţia iubirii lasă locul minciunii şirefuză compromisul. În această lume atât de complicată, Ninon faceo alegere definitivă, ireconciliabilă - va rămâne cu Fred, tatălei, pentru a încerca împreună să construiască o lume nouă, maidreaptă, mai plină de iubire, în orice caz. De aici, MaudLethielleux îi va acorda lui Ninon din ce în ce mai mult spaţiunarativ, în aşa fel încât ea va deveni farul ce va lumina acestemoţionant roman. Spune da, Ninon este de departe unuldintre cele mai frumoase romane franceze apărute în ultimii ani şiavând ca teme inocenţa, dragostea filială şi puritateaadolescentină."

Frédéric Vitoux - Clarisse. Traducere de CristinaBalmuş. Cunoscutul autor francez, membru al Academiei Franceze,critic literar la Nouvel Observateur (Noul Observator), romancierşi scenarist, Frédéric Vitoux evocă în Clarisse o femeieieşită din comun, un personaj romanesc. "Mi-au trebuit 20de ani ca să scriu acest roman." Clarisse traverseazăun secol iluminând familia Vitoux. Şarm şi nostalgie. "Rareori -scrie editura, de fapt coordonatorul colecţiei - se întâmplă ca unroman să folosească atâta eleganţă şi măiestrie artistică pentru areuşi să-şi fixeze atât de profund rădăcinile în pământuleternităţii memoriei, folosind cu o extraordinară forţăarta de a naviga pe linia atât de subtilă a contingenţei dintrereal şi imaginar.

Retrasând istoria a trei generaţii ale familiei Vitoux, autorulaşază în centrul naraţiunii figura luminoasă a Clarissei, personajcare dă şi titlul romanului. Dacă la început prezenţa ei pare săfie sufocantă, pe parcursul cărţii devotamentul său devine însă dince în ce mai profund, transformându-se, am putea spune, îndevoţiune. Romanul mânuieşte cu graţie arta portretului, a evocăriiîntr-un stil epurat a chipului discret, misterios al acestei femeicapabile de o iubire adevărată, infinită, pe care singură odefineşte: "Eu nu ştiu să iubesc, ştiu să ador".

Genevieve Duboscq - Drumul spre Ierusalim. Traducerede Mala Bărbulescu. Este un jurnal de călătorie şi recunoştinţă.Mutilată 90%, autoarea pleacă la 13 iulie 1965 din Normandia(Havre) până la Ierusalim, traversând Franţa, Elveţia, Iugoslavia,Bulgaria, Turcia, Asia Mică, cu un măgăruş (Bijou) drept tovarăş.În patru luni ea a parcurs 5.900 km şi a sosit la Ierusalim la 30octombrie. Totul pentru o promisiune, pentru a-i mulţumi luiDumnezeu, Marelui Patron, cum îl numeşte ea, de a-l fi salvat de lamoarte pe Noël, copilul ei, născut în noaptea de Crăciun.

"Pe tot parcursul acestei lungi călătorii - precizează DanBurcea -, Geneviève se descoperă cititorului cu sinceritate, cuumor, lăsând să transpară toate momentele ei de bucurie, dar şi deîndoială, uneori de descurajare pe care le trăieşte cu intensitate.Această carte atât de vie, de alertă, este scrisă ca un jurnal decălătorie în care oamenii întâlniţi devin adevărate personaje, însituaţii şi locuri atât de diferite, după felul ţărilor pe care lestrăbate. În aceeaşi măsură, însă, romanul ridică în mod discretvălul sufletesc al fiinţei autoarei care trăieşte o adevăratăexperienţă de convertire interioară, secretă şi intimă, care îiîntăreşte definitiv credinţa în Dumnezeu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO