Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI/ O saptamana in Evul Mediu

BULETIN DE STIRI/ O saptamana in Evul Mediu
27.01.2010, 15:09 37
Cruciada Culturii. Luptapentru frumos alaturi de Sarah Chang
Agentia de Vise initiazaCruciada Culturii, o lupta pentru reinvierea frumosului siraspandirea artei. Pe 14 februarie, incepand cu ora 19.00, va avealoc primul eveniment din cadrul Cruciadei. Renumita violonistaSarah Chang va conduce Batalia Viorii intr-un recital la AteneulRoman. Mai multe informatii despre evenimentele viitoare, precum simanifestul Cruciadei Culturii se gasesc pe site-ul oficial alcampaniei.www.cruciadaculturii.rova deveni un spatiu virtual in care oricine vaputea sa-si faca publice proiectele culturale, iar cei carerezoneaza cu ideile lor sa le asigure finalitatea.
Domnite si cabvaleri la CasaMuntelui
Medieval Praxis anuntaorganizarea editiei de iarna a Taberei Medievale pentru Copii (foto1 si 2). Tabara se va derula in perioada 30 ianuarie - 5 februarie,in timpul vacantei intersemestriale a copiilor. Locul dedesfasurare este pensiunea Casa Muntelui, situata in localitateaFundata (1.330 m), pe platoul montan traversat de culoarulRucar-Bran, la granita dintre judetele Arges si Brasov. Tabaradetine facilitati turistice de patru stele pentru 35 copii. Timp deo saptamana, aspirantii cavaleri ai tinerele domnite vor fiinconjurati de decoruri medievale si vor primi costume medievale.Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici siscuturi cu insemne heraldice. Atelierele de pictura si heraldicamedievala, realizare manuala a hartiei, scrima cu spada medievala,tir cu arcul sunt concepute de pedagogii si psihologii MedievalPraxis pentru a dezvolta abilitatile personale ale copiilor si a-ifamiliariza cu codul de onoare, valorile si spiritul cavalerismuluimedieval. Mai multe informatii pewww.tabara-medievala.ro.
Clubul de Proză "La formareaideilor" s-a reactivat
Moderatorul Clubului, ConstantinStan, preşedinte al Secţiei Proză a ASB: "Reiau un proiect caremi-a plăcut tare mult: clubul de proză «La formarea ideilor». L-amţinut câţiva ani, in bistroul «Mofturi» al Iolandei Malamen, cumulţi adolescenţi şi tineri şi l-am finalizat cu un volum colectiv,«Al doilea Desant», in care i-am debutat pe Luca Dinulescu, CandidStoica, Răzvan Bică sau Dragoş Schenkel."
Prima intâlnie a Clubului a avealoc marţi, 26 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Naţional alLiteraturii Române. Au fost prezentate noile apariţii editorialeale autorilor Ştefaniei Coşovei, Sebastian Sârcă, Stelian Turlea,Ştefan Dimitriu, Candid Stoica, precum şi volumul colectiv de prozăscurtă "Domnul deputat se prăbuşeşte", coordonat de Horia Gârbea.Denis Dinulescu a citit dintr-un volum in pregătire, iar scrierilea două tinere prozatoare Maria Magdalena Jindiceanu şi AlexandraEmilia Bucur au fost analizate profesionist de membriiClubului.
Membrii secţiei Proză suntrugaţi să semnaleze noile lor apariţii editoriale lăsând unexemplar pentru Constantin Stan la sediul Asociaţiei Scriitorilordin Bucureşti sau să işi anunţe intenţia de a citi din volume inpregătire Ştefaniei Coşovei (coshovei@yahoo.com ori contactând-odirect la MNLR).
Pe viaţă şi pemoarte
Cine mai ştie astăzi cum aratăun iatagan sau cum era el folosit? Dar o spadă, un paloş sau unbuzdugan? Dar de "shamshir" aţi auzit, sau de o sabie "tesak"?Aceste arme albe şi multe altele vor fi prezentate in premieră incadrul expoziţiei "Pe viaţă şi pe moarte" (foto 3, 4), organizatăde Muzeul Banatului Timişoara, cu sprijinul Consiliului JudeţeanTimiş şi a Muzeului de Artă. Armele fac parte din colecţia Muzeuluişi aproape fiecare dintre ele are o poveste. Vor fi prezentatepiese unice, cum ar fi sabia principelui transilvănean GheorgheRacoczy sau un paloş de călău, folosit in execuţii in secolul alXVII-lea. Vizitatorii vor putea vedea şi săbii orientale cum ar fikatana sau tant, arme africane şi multe altele. Nu vor lipsi nicisăbiile folosite de austrieci in timpul apărării oraşului Timişoarasau iataganele otomane aduse ca pradă de război. Expoziţia va avealoc la Muzeul de Artă din Timişoara intre 29 ianuarie şi 21februarie. Pe tot parcursul acestei perioade, in fiecare sfârşit desăptămână vor avea loc demonstraţii de scrimă la Palatul Baroc.Acestea vor fi organizate de Clubul Sportiv UniversitateaPolitehnică Timişoara, Secţia de Scrimă. Elevii antrenaţi de LiviusBuzan sunt componenţi ai Lotului Naţional şi au obţinut numeroasepremii pe plan intern şi internaţional. In plus, muzeografulMuzeului Banatului, organizatorul acestei expoziţii, Zoran Marcov,va explica exact cum erau folosite armele in acelevremuri.
MNLR: Fiul lupilor siCalatorii cu Alice
Muzeul Naţional al LiteraturiiRomâne reia Serile de literatură şi muzică la Cafeneaua de laMuzeu, proiect iniţiat de Ioan Cristescu in anul 2005. Următoareaintâlnire din sezonul 2010 al Serilor are loc astazi, 29 ianuarie2010, ora 18.00, şi este dedicată poetului Traian T. Coşovei.Invitat: Dan Cristea. Muzica: Mircea Tiberian. Amfitrion: LucianChişu. Fanii Muzeului merita sa afle ca pe 2 februarie, ora 18.00,actrita Silvia Codreanu va interpreta spectacolul "Alice - o piesaneterminata", dupa "Calatorii cu Alice" de Iosif Naghiu, scenariulsi regia: Petru Ionescu.
Nerostitele Cuvinte vor fiauzite in 20 de orase
Formaţia sibiană RIFF vaorganiza un turneu in douăzeci de oraşe din ţară, la implinirea a40 de ani de activitate, primul concert urmând să aibă loc astazi,29 ianuarie, la Sibiu. Turneul se intitulează "Nerostitele Cuvinte"şi va avea loc in perioada 29 ianuarie - 21 mai. 40 de ani pe scenamuzicii rock româneşti, zece albume muzicale editate, peste 3.500de concerte in ţară şi in Europa, piese care au incântat publicul -acesta este grupul RIFF, unul dintre cele mai longevive şiautentice din rock-ul românesc. Concertele vor avea loc inBucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Oradea, Arad, Târgu Mureş,Braşov, Craiova, Piteşti, Mediaş, Constanţa, Galaţi, Suceava,Piatra Neamţ, Deva, Alba Iulia, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şiSibiu.
StrasbourgConnection
Radio România Internaţional(RRI) şi Radio România Cultural (RRC) au câştigat proiectul cufinanţare europeană "Strasbourg Connection", care se va desfăsurain perioada ianuarie 2010 - martie 2011. Proiectul constă, inprincipal, in realizarea şi difuzarea emisiunii cu acelaşi titluconsacrate rolului şi locului Parlamentului European (PE),valorilor comunitare, problemelor şi dezbaterilor europene şi, inspecial, impactului pe care acestea il au asupra vieţilorromânilor.
Finanţarea pe care cele douăposturi ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) o pot primide la Parlamentul European in cadrul proiectului "StrasbourgConnection" poate ajunge până la 15.000 de euro. In perioadaianuarie - decembrie 2010, Radio România Internaţional şi RadioRomânia Cultural vor realiza o serie de 12 radioprograme de câte 60de minute, pe care le vor difuza lunar, la ore de maximă audienţă.RRI va difuza radioprogramul in a patra zi de vineri, intre orele21.00 şi 22.00, iar RRC, in a patra zi de luni, intre orele 17.00şi 18.00.
Daca e sambata, e BobbyMcFerrin
Maine, 30 ianuarie, BobbyMcFerrin sustine un concert la Sala Palatului din Bucureşti.Câştigător a 10 Premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei maiinovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică,creatorul celebrei melodii pe care toată lumea a fredonat-o măcar odată in viaţă, "Don't Worry, Be Happy", dar şi un susţinătorfervent al educaţiei muzicale. Albumele sale s-au vândut in peste20 de milioane de exemplare in toată lumea, iar colaborările salecu artişti precum Yo-Yo Ma, Chick Corea, Filarmonica din Viena şiHerbie Hancock i-au adus titlul de ambasador universal al muziciiclasice şi al jazz-ului. Biletele la concert, cu preţuri cuprinseintre 80 lei şi 250 lei, pot fi cumpărate de pe www.eventim.ro,www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a SăliiPalatului, din reţeaua magazinelor Germanos din intreaga ţară, dinlibrăriile Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Suceava,Constanţa), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center,magazinele Vodafone din ţară (113 locaţii).
Primul gong pentru One WorldRomania
Ediţia a treia a Festivalului defilm documentar dedicat drepturilor omului "One World Romania" vaavea loc intre 17 şi 22 martie, la Bucureşti. Evenimentul esteorganizat de Centrul Ceh Bucureşti şi Asociaţia One World Romaniaşi se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe,Vaclav Havel. La această ediţie a festivalului, au fost trimiseinvitaţii către Elie Wiesel, care a primit Premiul Nobel pentruPace, in 1986, şi către scriitoarea Herta Muller - Premiul Nobelpentru Literatură, in 2009. Festivalul din acest an va cuprindecirca 45 de documentare din 20 de ţări, dezbateri publice,intâlniri cu regizorii filmelor şi expoziţii de fotografie.Continuând structura festivalului din anii trecuţi, anul acestafilmele vor fi grupate in câteva categorii tematice precum:"Ultimii 20 de ani", "Economii globale", "Justiţie şi organizaţiimici care au schimbat lumea". One World Prague este un festivaldedicat drepturilor omului, iniţiat de Vaclav Havel, in 1999.Ediţia românească a evenimentului a fost lansată in anul2008.
TGST la Sarajevo Winter2010
Teatrul German de Stat Timişoara(TGST) a fost invitat cu producţia "Toate la timpul lor" la a 26-aediţie a Festivalului Internaţional "Sarajevo Winter 2010".Motto-ul acestuia este "WAT (World Art Tendency)", iar manifestareaeste organizată de Centrul Internaţional pentru Pace din Sarajevo.Programul cuprinde atât spectacole de teatru, cât şi concerte,filme, expoziţii, evenimente literare, arhitectură, video ş.a. dinintreaga lume. Festivalul are loc intre 8 şi 28 februarie 2010,producţia TGST urmând să fie jucată in data de 15 februarie.Acelaşi spectacol va fi prezentat in martie 2010 in cadrulFestivalului Internaţional Slavia 2010 de la Belgrad.
Goteborg inainte detoate
Peliculele "Cea mai fericităfată din lume" de Radu Jude şi "Felicia inainte de toate" de RăzvanRădulescu şi Melissa de Raaf participă la Festivalul Internaţionalde Film de la Goteborg, care se va desfăşura intre 29 ianuarie şi 8februarie. Cu această ocazie, la Goteborg vor fi prezenti regizoriiRăzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, la invitaţia ICR Stockholm.Aceştia vor prezenta filmul "Felicia inainte de toate" şi vorparticipa la sesiunile de intrebări după cele două proiecţii."Felicia inainte de toate" va fi proiectat in cadrul secţiunii"Săptămâna criticilor", alături de alte şase lungmetraje. Lasecţiunea Debut, va fi difuzat şi lungmetrajul "Cea mai fericităfată din lume" de Radu Jude. Cele două filme vor putea fi vizionateşi in capitala Suediei, in perioada 4-7 martie.
Andy Warhol si istoriaMercedesului
Din 22 ianuarie pana pe 16 mai2010, Muzeul Albertina din Viena prezinta expozitia "Andy Warhol.Cars" (foto 5). Aceasta se axeaza pe seria de lucrari pe careconcernul Daimler i-a comandat-o artistului pop-art in 1986, cuocazia implinirii a 100 de ani de istorie a automobilului. Seria"Cars" este ultima lucrare a lui Andy Warhol, ramasa neterminatadin cauza mortii neasteptate a artistului, survenita in 1987. Dincele 80 de tablouri comandate de Daimler, doar 35 au fostterminate. Pornind de la o selectie de 20 de modele Mercedes, seria"Cars" a lui Warhol documenteaza istoria automobilului de latrasura cu motor a lui Daimler si vehiculul cu motor brevetat deBenz, pana la modelele din 1986. 32 dintre cele 35 de lucrariterminate, precum si 12 desene in format mare ce ilustreaza optmodele diferite de Mercedes se afla astazi in Colectia de ArtaDaimler.
Lucrarile create de Andy Warholpentru Daimler si-au pus puternic accentul asupra viitoarelorcolaborari ale concernului auto cu artisti contemporani, printrecare se numara Robert Longo, Sylvie Fleury si Vincent Szarek.Lucrarile lui Longo, cele sase filme ale lui Fleury sau obiectelegenerate pe calculator ale lui Szarek - ce pot fi admirate si elein cadrul expozitiei de la Albertina - pornesc atat din punct devedere al continutului, cat si al conceptului de la seria "Cars" alui Warhol.
O Perspectivă Contemporană cuAlan Brownjohn
Vineri, 22 ianuarie, in EspacioNiram din Madrid, a avut loc o "intâlnire" poetică inedită intrecunoscutul poet britanic contemporan Alan Brownjohn şi MihaiEminescu (foto 6). Evenimentul a fost organizat de Cercul PoeticReflexe, infiinţat de curând la Madrid de poeta româncă AriadnaPetri, cu sprijinul revistelor "Madrid en Marco" şi "NiramArt".
Invitat special la eveniment,poetul Alan Brownjohn a recitat in limba engleză poeme eminesciene.Poetul spaniol Hector Martinez Sanz şi Ariadna Petri au completatmomentul cu recitări in limba spaniolă. Horia Barna, directorul ICRMadrid, a intervenit cu o prezentare a operei eminesciene, urmatăde o dezbatere despre Mihai Eminescu.

In cadrul dezbaterii, cei 3 poeţidin 3 ţări diferite, Anglia, Spania şi România au vorbit despre ceinseamnă a citi poezia lui Eminescu astăzi şi cum il poateinfluenţa aceasta pe cititor. Seara poetică a fost completată deprezentarea operei lui Alan Brownjohn şi de recitări in limbileengleză şi spaniolă ale poemelor sale, in traducerea StelleiMoglan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO