BULETIN DE STIRI/ O saptamana in Evul Mediu

Autor: Pop Ioan 27.01.2010
Cruciada Culturii. Lupta pentru frumos alaturi de Sarah Chang
Agentia de Vise initiaza Cruciada Culturii, o lupta pentru reinvierea frumosului si raspandirea artei. Pe 14 februarie, incepand cu ora 19.00, va avea loc primul eveniment din cadrul Cruciadei. Renumita violonista Sarah Chang va conduce Batalia Viorii intr-un recital la Ateneul Roman. Mai multe informatii despre evenimentele viitoare, precum si manifestul Cruciadei Culturii se gasesc pe site-ul oficial al campaniei. www.cruciadaculturii.ro va deveni un spatiu virtual in care oricine va putea sa-si faca publice proiectele culturale, iar cei care rezoneaza cu ideile lor sa le asigure finalitatea.
Domnite si cabvaleri la Casa Muntelui
Medieval Praxis anunta organizarea editiei de iarna a Taberei Medievale pentru Copii (foto 1 si 2). Tabara se va derula in perioada 30 ianuarie - 5 februarie, in timpul vacantei intersemestriale a copiilor. Locul de desfasurare este pensiunea Casa Muntelui, situata in localitatea Fundata (1.330 m), pe platoul montan traversat de culoarul Rucar-Bran, la granita dintre judetele Arges si Brasov. Tabara detine facilitati turistice de patru stele pentru 35 copii. Timp de o saptamana, aspirantii cavaleri ai tinerele domnite vor fi inconjurati de decoruri medievale si vor primi costume medievale. Domnitele vor purta rochii, iar cavalerii vor avea tunici si scuturi cu insemne heraldice. Atelierele de pictura si heraldica medievala, realizare manuala a hartiei, scrima cu spada medievala, tir cu arcul sunt concepute de pedagogii si psihologii Medieval Praxis pentru a dezvolta abilitatile personale ale copiilor si a-i familiariza cu codul de onoare, valorile si spiritul cavalerismului medieval. Mai multe informatii pe www.tabara-medievala.ro.
Clubul de Proză "La formarea ideilor" s-a reactivat
Moderatorul Clubului, Constantin Stan, preşedinte al Secţiei Proză a ASB: "Reiau un proiect care mi-a plăcut tare mult: clubul de proză «La formarea ideilor». L-am ţinut câţiva ani, in bistroul «Mofturi» al Iolandei Malamen, cu mulţi adolescenţi şi tineri şi l-am finalizat cu un volum colectiv, «Al doilea Desant», in care i-am debutat pe Luca Dinulescu, Candid Stoica, Răzvan Bică sau Dragoş Schenkel."
Prima intâlnie a Clubului a avea loc marţi, 26 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Au fost prezentate noile apariţii editoriale ale autorilor Ştefaniei Coşovei, Sebastian Sârcă, Stelian Turlea, Ştefan Dimitriu, Candid Stoica, precum şi volumul colectiv de proză scurtă "Domnul deputat se prăbuşeşte", coordonat de Horia Gârbea. Denis Dinulescu a citit dintr-un volum in pregătire, iar scrierile a două tinere prozatoare Maria Magdalena Jindiceanu şi Alexandra Emilia Bucur au fost analizate profesionist de membrii Clubului.
Membrii secţiei Proză sunt rugaţi să semnaleze noile lor apariţii editoriale lăsând un exemplar pentru Constantin Stan la sediul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti sau să işi anunţe intenţia de a citi din volume in pregătire Ştefaniei Coşovei (coshovei@yahoo.com ori contactând-o direct la MNLR).
Pe viaţă şi pe moarte
Cine mai ştie astăzi cum arată un iatagan sau cum era el folosit? Dar o spadă, un paloş sau un buzdugan? Dar de "shamshir" aţi auzit, sau de o sabie "tesak"? Aceste arme albe şi multe altele vor fi prezentate in premieră in cadrul expoziţiei "Pe viaţă şi pe moarte" (foto 3, 4), organizată de Muzeul Banatului Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi a Muzeului de Artă. Armele fac parte din colecţia Muzeului şi aproape fiecare dintre ele are o poveste. Vor fi prezentate piese unice, cum ar fi sabia principelui transilvănean Gheorghe Racoczy sau un paloş de călău, folosit in execuţii in secolul al XVII-lea. Vizitatorii vor putea vedea şi săbii orientale cum ar fi katana sau tant, arme africane şi multe altele. Nu vor lipsi nici săbiile folosite de austrieci in timpul apărării oraşului Timişoara sau iataganele otomane aduse ca pradă de război. Expoziţia va avea loc la Muzeul de Artă din Timişoara intre 29 ianuarie şi 21 februarie. Pe tot parcursul acestei perioade, in fiecare sfârşit de săptămână vor avea loc demonstraţii de scrimă la Palatul Baroc. Acestea vor fi organizate de Clubul Sportiv Universitatea Politehnică Timişoara, Secţia de Scrimă. Elevii antrenaţi de Livius Buzan sunt componenţi ai Lotului Naţional şi au obţinut numeroase premii pe plan intern şi internaţional. In plus, muzeograful Muzeului Banatului, organizatorul acestei expoziţii, Zoran Marcov, va explica exact cum erau folosite armele in acele vremuri.
MNLR: Fiul lupilor si Calatorii cu Alice
Muzeul Naţional al Literaturii Române reia Serile de literatură şi muzică la Cafeneaua de la Muzeu, proiect iniţiat de Ioan Cristescu in anul 2005. Următoarea intâlnire din sezonul 2010 al Serilor are loc astazi, 29 ianuarie 2010, ora 18.00, şi este dedicată poetului Traian T. Coşovei. Invitat: Dan Cristea. Muzica: Mircea Tiberian. Amfitrion: Lucian Chişu. Fanii Muzeului merita sa afle ca pe 2 februarie, ora 18.00, actrita Silvia Codreanu va interpreta spectacolul "Alice - o piesa neterminata", dupa "Calatorii cu Alice" de Iosif Naghiu, scenariul si regia: Petru Ionescu.
Nerostitele Cuvinte vor fi auzite in 20 de orase
Formaţia sibiană RIFF va organiza un turneu in douăzeci de oraşe din ţară, la implinirea a 40 de ani de activitate, primul concert urmând să aibă loc astazi, 29 ianuarie, la Sibiu. Turneul se intitulează "Nerostitele Cuvinte" şi va avea loc in perioada 29 ianuarie - 21 mai. 40 de ani pe scena muzicii rock româneşti, zece albume muzicale editate, peste 3.500 de concerte in ţară şi in Europa, piese care au incântat publicul - acesta este grupul RIFF, unul dintre cele mai longevive şi autentice din rock-ul românesc. Concertele vor avea loc in Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Oradea, Arad, Târgu Mureş, Braşov, Craiova, Piteşti, Mediaş, Constanţa, Galaţi, Suceava, Piatra Neamţ, Deva, Alba Iulia, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Sibiu.
Strasbourg Connection
Radio România Internaţional (RRI) şi Radio România Cultural (RRC) au câştigat proiectul cu finanţare europeană "Strasbourg Connection", care se va desfăsura in perioada ianuarie 2010 - martie 2011. Proiectul constă, in principal, in realizarea şi difuzarea emisiunii cu acelaşi titlu consacrate rolului şi locului Parlamentului European (PE), valorilor comunitare, problemelor şi dezbaterilor europene şi, in special, impactului pe care acestea il au asupra vieţilor românilor.
Finanţarea pe care cele două posturi ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) o pot primi de la Parlamentul European in cadrul proiectului "Strasbourg Connection" poate ajunge până la 15.000 de euro. In perioada ianuarie - decembrie 2010, Radio România Internaţional şi Radio România Cultural vor realiza o serie de 12 radioprograme de câte 60 de minute, pe care le vor difuza lunar, la ore de maximă audienţă. RRI va difuza radioprogramul in a patra zi de vineri, intre orele 21.00 şi 22.00, iar RRC, in a patra zi de luni, intre orele 17.00 şi 18.00.
Daca e sambata, e Bobby McFerrin
Maine, 30 ianuarie, Bobby McFerrin sustine un concert la Sala Palatului din Bucureşti. Câştigător a 10 Premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei mai inovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică, creatorul celebrei melodii pe care toată lumea a fredonat-o măcar o dată in viaţă, "Don't Worry, Be Happy", dar şi un susţinător fervent al educaţiei muzicale. Albumele sale s-au vândut in peste 20 de milioane de exemplare in toată lumea, iar colaborările sale cu artişti precum Yo-Yo Ma, Chick Corea, Filarmonica din Viena şi Herbie Hancock i-au adus titlul de ambasador universal al muzicii clasice şi al jazz-ului. Biletele la concert, cu preţuri cuprinse intre 80 lei şi 250 lei, pot fi cumpărate de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua magazinelor Germanos din intreaga ţară, din librăriile Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Suceava, Constanţa), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din ţară (113 locaţii).
Primul gong pentru One World Romania
Ediţia a treia a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului "One World Romania" va avea loc intre 17 şi 22 martie, la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh Bucureşti şi Asociaţia One World Romania şi se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel. La această ediţie a festivalului, au fost trimise invitaţii către Elie Wiesel, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986, şi către scriitoarea Herta Muller - Premiul Nobel pentru Literatură, in 2009. Festivalul din acest an va cuprinde circa 45 de documentare din 20 de ţări, dezbateri publice, intâlniri cu regizorii filmelor şi expoziţii de fotografie. Continuând structura festivalului din anii trecuţi, anul acesta filmele vor fi grupate in câteva categorii tematice precum: "Ultimii 20 de ani", "Economii globale", "Justiţie şi organizaţii mici care au schimbat lumea". One World Prague este un festival dedicat drepturilor omului, iniţiat de Vaclav Havel, in 1999. Ediţia românească a evenimentului a fost lansată in anul 2008.
TGST la Sarajevo Winter 2010
Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) a fost invitat cu producţia "Toate la timpul lor" la a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional "Sarajevo Winter 2010". Motto-ul acestuia este "WAT (World Art Tendency)", iar manifestarea este organizată de Centrul Internaţional pentru Pace din Sarajevo. Programul cuprinde atât spectacole de teatru, cât şi concerte, filme, expoziţii, evenimente literare, arhitectură, video ş.a. din intreaga lume. Festivalul are loc intre 8 şi 28 februarie 2010, producţia TGST urmând să fie jucată in data de 15 februarie. Acelaşi spectacol va fi prezentat in martie 2010 in cadrul Festivalului Internaţional Slavia 2010 de la Belgrad.
Goteborg inainte de toate
Peliculele "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude şi "Felicia inainte de toate" de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf participă la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg, care se va desfăşura intre 29 ianuarie şi 8 februarie. Cu această ocazie, la Goteborg vor fi prezenti regizorii Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, la invitaţia ICR Stockholm. Aceştia vor prezenta filmul "Felicia inainte de toate" şi vor participa la sesiunile de intrebări după cele două proiecţii. "Felicia inainte de toate" va fi proiectat in cadrul secţiunii "Săptămâna criticilor", alături de alte şase lungmetraje. La secţiunea Debut, va fi difuzat şi lungmetrajul "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude. Cele două filme vor putea fi vizionate şi in capitala Suediei, in perioada 4-7 martie.
Andy Warhol si istoria Mercedesului
Din 22 ianuarie pana pe 16 mai 2010, Muzeul Albertina din Viena prezinta expozitia "Andy Warhol. Cars" (foto 5). Aceasta se axeaza pe seria de lucrari pe care concernul Daimler i-a comandat-o artistului pop-art in 1986, cu ocazia implinirii a 100 de ani de istorie a automobilului. Seria "Cars" este ultima lucrare a lui Andy Warhol, ramasa neterminata din cauza mortii neasteptate a artistului, survenita in 1987. Din cele 80 de tablouri comandate de Daimler, doar 35 au fost terminate. Pornind de la o selectie de 20 de modele Mercedes, seria "Cars" a lui Warhol documenteaza istoria automobilului de la trasura cu motor a lui Daimler si vehiculul cu motor brevetat de Benz, pana la modelele din 1986. 32 dintre cele 35 de lucrari terminate, precum si 12 desene in format mare ce ilustreaza opt modele diferite de Mercedes se afla astazi in Colectia de Arta Daimler.
Lucrarile create de Andy Warhol pentru Daimler si-au pus puternic accentul asupra viitoarelor colaborari ale concernului auto cu artisti contemporani, printre care se numara Robert Longo, Sylvie Fleury si Vincent Szarek. Lucrarile lui Longo, cele sase filme ale lui Fleury sau obiectele generate pe calculator ale lui Szarek - ce pot fi admirate si ele in cadrul expozitiei de la Albertina - pornesc atat din punct de vedere al continutului, cat si al conceptului de la seria "Cars" a lui Warhol.
O Perspectivă Contemporană cu Alan Brownjohn
Vineri, 22 ianuarie, in Espacio Niram din Madrid, a avut loc o "intâlnire" poetică inedită intre cunoscutul poet britanic contemporan Alan Brownjohn şi Mihai Eminescu (foto 6). Evenimentul a fost organizat de Cercul Poetic Reflexe, infiinţat de curând la Madrid de poeta româncă Ariadna Petri, cu sprijinul revistelor "Madrid en Marco" şi "Niram Art".
Invitat special la eveniment, poetul Alan Brownjohn a recitat in limba engleză poeme eminesciene. Poetul spaniol Hector Martinez Sanz şi Ariadna Petri au completat momentul cu recitări in limba spaniolă. Horia Barna, directorul ICR Madrid, a intervenit cu o prezentare a operei eminesciene, urmată de o dezbatere despre Mihai Eminescu.

In cadrul dezbaterii, cei 3 poeţi din 3 ţări diferite, Anglia, Spania şi România au vorbit despre ce inseamnă a citi poezia lui Eminescu astăzi şi cum il poate influenţa aceasta pe cititor. Seara poetică a fost completată de prezentarea operei lui Alan Brownjohn şi de recitări in limbile engleză şi spaniolă ale poemelor sale, in traducerea Stellei Moglan.