Ziarul de Duminică

Bucureştii la Paris

Bucureştii la Paris

Autor: Ziarul de Duminica

07.10.2010, 23:56 19

Între 24 septembrie şi 24 octombrie se desfăşoară la Parisexpoziţia «Bucarest, la mal-aimée». Opt fotografi români şi unulfrancez - Bonciocat, Bulboacă, Gogu, Iamandescu, Mestecăneanu,Mihăescu, Muntean, Pierşinaru şi Ferranti - au conceput proiectul«Case care plâng», pentru a atrage atenţia asupra patrimoniuluiurban bucureştean şi asupra necesităţii de a-l proteja.


Din angajamentul lor s-a născut expoziţia «Bucarest, la mal-aimée»,oraganizată în urma colaborării dintre Institutul Cultural Român(ICR) de la Paris şi Institutul Francez de la Bucureşti.
Creaţiile fotografilor din «Bucarest, la mal-aimée» sunt o povestede dragoste şi ură. Ele sunt în acelaşi timp un semnal de alarmăreferitor la necesitatea de a proteja valorile arhitecturiibucureştene şi o declaraţie a ataşamentului puternic al artiştilorpentru oraşul lor.
Expoziţia este o confruntare cu realitatea şi contrastele unui oraşcare a suferit profund în cinci decenii de comunism şi apoi într-operioadă în care conservarea patrimoniului urban nu a fost oprioritate.
«Am dorit să mă implic în conservarea valorilor Micului Paris şi deaceea am propus fotografilor români această provocare: nu merităoare Bucureştiul mai mult decât reputaţia sa de oraş neiubit?»,afirmă Ferrante Ferranti, curatorul expoziţiei, descriind ideea dela care a pornit proiectul.
Expoziţia «Bucarest, la mal-aimée» a fost produsă de InstitutulFrancez din Bucureşti şi expusă anul trecut la PalatulKalinderu.
Itinerarea ei face parte dintre manifestările pe care InstitutulCultural Român din Paris le organizează cu ocazia SăptămâniiCulturilor Străine 2010, sub egida FICEP (Forumul InstitutelorStrăine din Paris).
Tema actualei ediţii este patrimoniul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO