ZF Transilvania

Eckerle: Pentru a putea supravietui recesiunii globale, încercam sa reducem costurile

Eckerle: Pentru a putea supravietui recesiunii globale, încercam sa reducem costurile

Miriam Arp, director general al subsidiarelor Eckerle-Gruppe Romania: Cererile au scazut la jumatate în comparatie cu luna iulie a anului trecut. Speram ca pe parcursul acestui an cererile sa creasca si intentionam, de asemenea, sa scoatem pe piata doua noi produse, în vara, respectiv toamna acestui an.

31.03.2009, 17:09 335

 

 

Subsidiarele din Romania ale concernului german Eckerle-Gruppe, companiile Eckerle Automotive si Eckerle Industrie, estimeaza ca vor realiza în acest an o cifra de afaceri totala de aproximativ 5,6 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 20% fata de anul trecut. In 2008, cifra de afaceri a celor de la Eckerle Romania a fost de 6,7 mil. euro, 5 mil. euro din totalul vanzarilor fiind realizate de compania Eckerle Automotive, iar compania Eckerle Industrie realizand anul trecut o cifra de afaceri 1,7 mil. euro.

Pentru acest an, conducerea Eckerle Automotive isi propune realizarea unei cifre de afaceri de 3,2 mil. euro, în scadere cu 64% fata de anul trecut, în timp ce compania Eckerle Industrie mizeaza în 2009 pe o crestere a afacerilor cu aproximativ 42% fata de anul trecut, pana la valoarea de 2,4 mil. euro. Conducerea Eckerle Romania estima anul trecut realizarea unei cifre de afaceri cumulate în 2008 de 7,8 milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul precedent, cand acest indicator s-a cifrat la 6,4 milioane de euro, însa - din cauza recesiunii financiare - rezultatele obtinute au fost sub estimarile initiale.
„Vanzarile realizate în 2008 au fost influentate de criza financiara care s-a resimtit în mare parte în domeniul nostru de activitate, însa produsele noi, fabricate în a doua parte a anului trecut, au sustinut cifra de afaceri Eckerle din Romania. Pentru a putea supravietui recesiunii globale, în acest an încercam sa reducem costurile. In momentul de fata, cererile au scazut la jumatate în comparatie cu luna iulie a anului trecut. Speram ca pe parcursul acestui an cererile sa creasca si intentionam, de asemenea, sa scoatem pe piata doua noi produse, în vara, respectiv toamna acestui an’’, a declarat pentru ZF Transilvania Miriam Arp, director general al subsidiarelor din Romania ale concernului german Eckerle-Gruppe.
Subsidiarele Eckerle din Romania au produs anul trecut 30 de milioane de piese, iar pentru acest an reprezentantii companiei estimeaza ca vor produce aproximativ 20 de milioane de piese, în scadere cu aproximativ 33% fata de anul trecut. Anul trecut, oficialii Eckerle estimau ca în 2008 productia din Romania va ajunge la 36 de milioane de piese pentru industria automotive.
In 2008, capacitatea zilnica de productie a fabricii de la Cluj era de 165.000 de piese, înregistrandu-se la acel moment o crestere cu 10% fata de anul precedent, cand Eckerle Romania fabrica zilnic 150.000 de piese. Intr-o luna de zile se produceau anul trecut aproximativ 3.000.000 de piese.
Eckerle din Romania a deschis anul trecut cel de-al doilea punct de lucru din tara în localitatea Ocna Mures, judetul Alba. Pana la inaugurarea fabricii din Ocna Mures, activitatea companiei se desfasura doar prin intermediul unitatilor de la Cluj. Compania Eckerle este prezenta pe piata romaneasca din anul 2003, insa doar din 2005 activeaza intr-o fabrica proprie la Cluj-Napoca.
La punctul de lucru din judetul Alba lucrau anul trecut 140 de angajati, aici producandu-se componente pentru motoarele autoturismelor. In 2008, Eckerle detinea în Romania 860 de salariati, 720 dintre acestia lucrand în cadrul companiilor Eckerle Automotive si Eckerle Industrie din Cluj-Napoca. In momentul de fata, numarul angajatilor de la Cluj este de 360 de persoane.
„Colaboratorii din Romania ai companiei Eckerle Industrie sunt companii multinationale din industria auto, farmaceutica, industria echipamentelor medicale si industria telecomunicatiilor’’, spune Miriam Arp.
Conducerea Eckerle Romania a decis anul trecut separarea activitatilor de pe piata locala, decizia de separare fiind luata in Germania. Potrivit conducerii companiei, ideea principala a acestei divizari a fost posibilitatea elaborarii unei strategii separate pentru fiecare activitate.
Divizarea celor doua activitati a generat în 2008 investitii de aproximativ 500.000 de euro in dezvoltarea tehnologica a fabricii din Cluj. Cele doua companii - Eckerle Automotive si Eckerle Industrie - vor functiona in aceeasi locatie, iar reprezentantii Eckerle spuneau anul trecut ca dezvoltarea activitatii de automatizari va contribui si la cresterea diviziei de automotive, deoarece in cazul oricarui nou produs dezvoltat e nevoie de oameni care sa cunoasca foarte bine echipamentele de productie.
Compania Eckerle Romania si-a anuntat intentia ca partea de design a liniilor de productie sa fie realizata în urmatorii ani de la Cluj pentru intreg grupul Eckerle. Concernul german are divizii de automatizari in Germania, Ungaria si Romania, in timp ce in Mexic si Brazilia exista doar activitatea din domeniul de automotive.
Anul trecut, fabrica din Cluj-Napoca era a doua ca marime in cadrul grupului Eckerle, la mica distanta de fabrica din Mexic. Pana în 2007, cand in fabrica din Cluj a fost dezvoltat primul produs, compania Eckerle Romania prelua grupele de produse si liniile de productie aferente acestora de la locatia din Ungaria. Primele transferuri de produse de la fabrica concernului din Ungaria au fost realizate in 2003.
Compania Eckerle este prezenta pe piata romaneasca din 2003, insa doar din 2005 activeaza intr-o fabrica proprie. Investitia in punctul de productie din Cluj s-a cifrat la 2,6 milioane de euro si a fost finalizata la inceputul lui 2005.
Potrivit conducerii, locatia de la Cluj a permis dezvoltarea unui nou domeniu de activitate, cel de automatizari, prin care se abordeaza piata interna. Pe domeniul componentelor pentru electromotoare, principalii clienti ai companiei sunt firme multinationale cu sediul in Germania. Pe domeniul de automatizari, compania are clienti in Arad, Bihor, Sibiu, Bistrita-Nasaud, Timis, Satu-Mare si Cluj.
Firmele Eckerle din Romania fac parte din grupul german cu acelasi nume, care înregistreaza o cifra de afaceri anuala de aproximativ 130 mil. de euro. Fondat în 1968 în Germania, grupul s-a extins dupa 1990 cu doua centre în Ungaria si Germania, un centru in Mexic si cu noi unitati în Romania si Brazilia. Grupul german avea anul trecut peste 2.100 de angajati.
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO