ZF Live

ZF Live. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: Nu aş spune că economia merge prost mai ales dacă ne uităm la ţările din jurul nostru. Fondurile europene sunt cele care ne ţin economia pe linia de plutire

Ionuţ Dumitru: Vedem aceste discuţii fierbinţi din ultima perioadă cu Bruxelles pe tema deficitului bugetar şi discuţiile nu sunt deloc uşoare, dar sunt cruciale pentru că fondurile europene pot face o mare diferenţă între creştere şi cădere.

Ionuţ Dumitru: Vedem aceste discuţii fierbinţi din ultima perioadă cu Bruxelles pe tema deficitului bugetar şi discuţiile nu sunt deloc uşoare, dar sunt cruciale pentru că fondurile europene pot face o mare diferenţă între creştere şi cădere.

Autor: Ramona Cornea

26.08.2023, 18:04 4988

♦ „Până acum vedem cifre foarte bune în zona lucrărilor de infrastructură. Important este să menţinem ritmul, să menţinem accesul la fondurile europene. Dar acest lucru depinde, în primul rând, de consolidarea fiscală.”

Fondurile europene pe care România le accesează în această perioadă sunt cele care ţin economia locală pe lina de plutire, pe creştere, este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Fondurile europene se duc cu precădere către lucrările de infrastructură mare.

„Dacă ne uităm pe primele şase luni ale anului, construcţiile inginereşti au crescut în termen de volume cu peste 30%, în timp ce celelalte componente au avut scăderi. Construcţiile nerezidenţiale şi construcţiile rezidenţiale au scăzut pe primele şase luni faţă de aceeaşi perioadă anului anterior, în timp ce construcţiile inginereşti cresc cu peste 30%, o rată spectaculoasă. Ca să sintetizăm, probabil că fondurile europene care alimentează lucrările de infrastructură sunt cele care ţin pe linia de plutire economia şi, în contextul acesta, cred că trebuie să ne fie foarte clar că miza pe fonduri europene este uriaşă”, a spus Dumitru în cadrul emisiunii de business ZF Live.  Despre evoluţia economiei locale în trimestrul al doilea din 2023, Ionuţ Dumitru nu crede că a fost una proastă, ci una conform aşteptărilor de încetinire din piaţă.

„Nu aş spune că trimestrul al doilea a fost chiar prost. Dacă ne comparăm cu aşteptările pieţei, într-adevăr, marea majoritate a analiştilor aştepta o creştere trimestrială faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, de peste 2%, dar ea a fost 1,1%. Aşteptarea noastră era de 1,4%. Deci n-aş putea spune că pe noi ne-a surprins foarte mult. Ne aşteptam la o încetinire, însă vestea bună este că România încă are o creştere economică foarte bună comparativ cu creşterile din UE. Dacă nu mă înşel, creşterea economică din trimestrul al doilea a fost a doua sau a treia cea mai bună din Uniunea Europeană”, a detaliat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO