ZF Live

ZF Live. Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Dacă consolidarea fiscală nu se va realiza, vom vedea presiuni pe cursul valutar – noi oricum vedem cursul la 5,05 lei/euro pentru finalul anului -, iar dobânzile la lei la tilurile de stat vor creşte din nou, ceea ce va afecta toată piaţa

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Este de aşteptat ca acest surplus de lichiditate să persiste şi dacă nu vom avea presiune asupra cursului de schimb să vedem în continuare facilitatea de depozit acţionând ca dobândă principală.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Este de aşteptat ca acest surplus de lichiditate să persiste şi dacă nu vom avea presiune asupra cursului de schimb să vedem în continuare facilitatea de depozit acţionând ca dobândă principală.

Autor: Mircea Nica

11.08.2023, 11:00 1205

Practic, în condiţiile unui exces de lichiditate mare în piaţa interbancară şi în absenţa operaţiunilor de piaţă de a steriliza acest exces la dobânda-cheie, dobânda relevantă de politică a BNR este dobânda la facilitatea de depozit la 6%, de aceea vedem ROBOR la trei luni undeva la mijlocul intervalului dintre facilitatea de depozit şi dobânda cheie Noi în continuare vedem o uşoară depreciere a cursului de schimb. Avem în continuare o prognoză de 5,05 lei pentru un euro la final de 2023, înseamnă o depreciere de undeva la 2% faţă de nivelul curent al cursului Scenariul nostru de bază include o consolidare fiscală.

Decizia de reducere a ratei dobânzii-cheie ar putea fi luată de BNR la mijlocul anului viitor, în perioada mai-august, pentru că deşi în Polonia prima scădere de dobândă ar putea veni în trimestrul patru al acestui an sau poate chiar mai devreme, la o dobândă-cheie de 6,75%, în România, unde dobânda este 7%, va fi destul de greu să începi să tai dobânzile pentru că salariile vor fi în teritoriu pozitiv şi pot pune presiuni asupra inflaţiei, în special asupra inflaţiei la servicii pe următorii doi ani, a declarat Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

BNR a menţinut dobânda-cheie la 7% pe an la şedinţa de politică monetară din luna august, precum şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi rata dobânzii la facilitatea de creditare (Lombard) la 8%pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO