ZF Live

ZF Live. Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR: Cred că vom mai avea destul de mult de aşteptat până vom vedea o scădere mai semnificativă a inflaţiei, inclusiv a celei de bază, că să ne aşteptăm la scăderi ale ratei de dobândă cheie

Autor: Mircea Nica

18.06.2023, 15:01 3257

♦ Cred că în momentul în care Polonia va ajunge cu dobânda în apropiere de dobânda la faciltitatea de depozit putem să vedem şi banca centrală din România începând ciclul de relaxare prin tăiere de dobândă. Altfel, noi am avut o relaxare a condiţiilor monetare semnificativă şi aceasta se vede cât se poate de clar în ratele ROBOR, a mai spus Ciprian Dascălu, în cadrul ZF Live.

Inflaţia, inclusiv cea de bază, va trebui să scadă semnificativ până să se ajungă la scăderi ale ratei de dobândă cheie din partea băncii centrale, ceea ce înseamnă că perioada de aşteptare va fi destul de mare, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Din perspectiva ratelor de dobândă cred că vom mai avea destul de mult de aşteptat să vedem o scădere mai semnificativă a inflaţiei, inclusiv a celei de bază, până să ne aşteptăm la scăderi ale ratei de dobândă cheie din partea băncii centrale. Noi vedem prima scădere undeva la jumătatea anului viitor“, a spus Ciprian Dascălu.

El a mai adăugat că având în vedere surplusul de lichiditate din piaţa bancară, dobânda relevantă acum, de fapt, nu este 7%, nivelul dobânzii cheie, ci este dobânda la facilitatea de depozit, respectiv 6%.

„Dacă ne comparăm cu Polonia, care este cel mai utilizat reper, au o dobândă de 6,75%. Piaţa se aşteaptă ca prima taiere a dobânzii în Polonia să fie în trimestrul unu al anului viitor. Există riscul, având în vedere că sunt alegeri pe final de an, să vedem o tăiere de dobândă mai devreme în trimestrul patru al acestui an. Cred că în momentul în care Polonia va ajunge cu dobânda în apropiere de dobânda la facilitatea de depozit putem să vedem şi banca centrală din România începând ciclul de relaxare prin tăiere de dobândă. Altfel, noi am avut o relaxare a condiţiilor monetare semnificativă şi aceasta se vede cât se poate de clar în ratele ROBOR. Dacă ne uităm la ROBOR la 3 luni, în momentul în care am trecut de la un deficit de lichiditate, care a fost de la începerea războiului din Ucraina până undeva în octombrie-noiembrie anul trecut, la acest surplus nesterilizat, practic am avut o relaxare semnificativă a condiţiilor monetare“, susţine Ciprian Dascălu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO