ZF Live

ZF Live. Consumul a urcat din nou în mai, după căderea din aprilie, dar rămâne departe de creşterile din anii trecuţi

Autor: Răzvan Botea

07.07.2023, 08:30 191

♦ Vânzările cu amănuntul au intrat din nou „pe verde“ în mai, după ce în aprilie au surprins aşteptările economiştilor şi au scăzut ♦ Bogdan Glăvan, profesor de economie, la ZF Live: Dacă avansul consumului se înjumătăţeşte în 2023, şi creşterea e la jumătate. Dacă nu ar fi influxul de fonduri europene, investiţii străine şi remiteri, România ar fi în recesiune.

„Ne uităm la evoluţia din primele cinci luni în comparaţie cu a­nul trecut şi obser­văm că ritmul de creş­tere este de aproximativ 3%, ceea ce reprezintă o scădere la jumătate faţă de ritmul de creştere înregistrat anul trecut. Deci, dacă ne concentrăm strict pe acest comerţ ca un indicator al consumului, observăm că dina­mica PIB este la jumătate faţă de dinamica înregistrată anul trecut“, a comentat cifrele de la INS profesorul universitar de eco­no­mie Bogdan Glăvan, la ZF Live.

În opinia sa, dacă nu ar fi infuzia de fonduri europene, investiţii străine şi re­miteri, economia României ar fi în rece­siune în 2023: „Nici dinamica de anul trecut nu era grozavă, ţinând cont de lucrurile despre care tot vorbim, adică de influxul ma­siv de bani europeni şi de investiţii străi­ne. Or, aceste lucruri continuă şi în acest an, iar creşterea PIB-ului este şi mai mică, aproape la jumătate. Deci asta înseamnă că, fără aceşti bani şi investiţii, economia României ar scădea.

Consumul privat, care este format în cea mai mare parte de vânzările din co­mer­ţul cu amănuntul, face 60% din economia României şi a fost, an de an, principalul motor de creştere economică. La începutul lui 2023 însă, mai ales în aprilie, vânzările s-au poticnit, spre surprinderea economişti­lor, care aşteptau în continuare expansiune, chiar dacă la un ritm mai redus. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu circa 3% în mai 2023, faţă de mai 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO