ZF Live

VIDEO ZF Live. Mihai Gheorghe, directorul direcţiei de preţuri din cadrul INS: Inflaţia anuală este pe un trend de stagnare, cea mai mare creştere, de 21,4%, o înregistrează cartofii. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de marţi, 11 iunie

Autor: Octavian Calei

11.06.2013, 12:11 380

Inflaţia anuală este pe un trend de stagnare şi se situează în continuare la 5,3% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus Mihai Gheorghe, directorul direcţiei de preţuri din cadrul Institutului Naţional de Statistică, prezent la emisiunea de business ZF Live de marţi, 11 iunie, transmisă de luni până vineri de la ora 10:00 pe live.zf.ro.

“Inflaţia lunară a avut o componentă volatilă unde a fost o creştere semnificativă, la legume şi fructe în mod special. Pe lângă volatilitatea acestor produse, mai există şi o componentă de sezonalitate”, a declarat Mihai Gheorghe, omul care calculează inflaţia în România.

Inflaţia în luna mai a înregistrat un avans de 0,2% faţă de luna precedentă.

Preţurile la cartofi se remarcă cu cea mai mare creştere faţă de luna precedentă, înregistrând un avans de 21,4%. Această creştere se explică prin caracterul de produs sezonier, a explicat Mihai Gheorghe la ZF Live.

„Atunci când intră pe piaţă un produs sezonier, intră la un preţ suficient de mare comparativ cu o lună în care nu ai avut preţ şi ai făcut o imputare a preţurilor. Creşterea este tranzitorie pentru că s-ar putea ca luna viitoare să fie o descreştere sau o stagnare a preţurilor”, a explicat directorul direcţiei de preţuri din cadrul Institutului Naţional de Statistică.


Urmăriţi şi alte subiecte pe live.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO