ZF 24

Video ZF Live. Cosmin Georgescu, ActualConnect: Viitorul pieţei locale de energie este exportul

Autor: Roxana Rosu

04.12.2015, 00:06 1407
Viitorul pieţei de energie din România stă în exporturi, modernizarea infrastruc­turii interne şi know-how, în condiţiile în care producţia este mult peste cererea in­ter­nă şi în ultimă instanţă nu mai este nevoie de un sistem energetic stufos, ci de ca­pacităţi de producţie locale, mici, care să furni­zeze ener­gie pentru un spital, o şcoală, un com­plex de apartamente, este de părere Cos­min Georgescu, acţionar al ActualConnect.
 
„Viitorul nu mai e macro, ci micro. Nu mai am nevoie de un sistem energetic stufos, ci de producţie mică, locală, pentru un bloc, o primărie, un spital, un centru comercial. Ro­mânia trebuie să fie pregătită pentru viitorul energiei şi să investească în noile tehnologii“, a spus Georgescu la ZF Live.
 
Firma ActualConnect are două direcţii de activitate, una care vizează vânzarea şi cum­părarea de energie şi una care acoperă so­luţii pentru eficientizarea consumului, pentru reducerea costurilor, precum pro­du­cerea locală a energiei, cogerenare sau instru­mente pe zona de iluminat. „Poţi acoperi 30-50% din nevoi prin astfel de so­luţii eficiente.“
 
Evident, primul pas în reducerea facturii la energie este alegerea celui mai bun preţ din piaţă, traderul încercând să ofere consu­ma­torului cea mai bună variantă dis­po­nibilă. „La producător, încerc să aduc un preţ mai bun pentru energia produsă.“ Preţul energiei este compus din preţul efec­tiv de vânzare şi taxele din sistem, care sunt fixe.
 
Potrivit lui Cosmin Georgescu, Ro­mânia are undeva la 9.000 MW instalaţi, iar cererea ajunge la 3.000 MW, excesul de producţie fiind destinat exportului.
 
„Exportul de energie este factorul care echilibrează piaţa şi va creşte. Dar depinde de cone­xiu­nile fizice şi de strategia com­paniilor din piaţă. Excesul acesta de energie trebuie să îşi găsească un loc în Europa.“ În prezent, cea mai mare cerere vine din partea Turciei, care are însă în plan investiţii majore în pro­duc­ţie în următorii ani.
 
Pro­blema cu care se confruntă firmele locale este costul mare al transportului prin Bul­garia, motivul pentru care nici Actual Connect nu face tranzacţii pe piaţa turcă.
 
„Prin Ungaria se face un export către Europa. E facil pentru traderii europeni să ia energie prin Ungaria. Bulgaria are un preţ mic de producţie şi poate fi un concurent pentru România. Ucraina este cu un preţ sub piaţa românească, poţi cumpăra energie de acolo şi să o vinzi mai departe“, spune managerul.
 
În afară de problema dezvoltării pie­ţe­lor de export, România trebuie să îşi întă­reas­că sistemul energetic intern, pentru a asi­gura transportul facil al energiei spre graniţă.
 
În ceea ce priveşte preţurile pe OPCOM, ele diferă în funcţie de perioada de referinţă, astfel că la un contract pe un an, pentru 2016, costurile sunt de 165-170 lei, fără taxe, în timp ce la un contract pe o zi, spot, diferă în funcţie de perioada anului de la 150 de lei la 200-250 lei.
 
Întrebat despre intrarea RCS&RDS pe piaţa energiei, traderul spune că operatorul vinde energie sub preţul pieţei, fiind singura companie care are această strategie. „Dar a vinde la un preţ minim pe termen lung nu este o strategie care să îţi ofere echilibru“.
 
Cosmin Georgescu atrage atenţia că o problemă majoră a industriei este lipsa specialiştilor, pentru că din păcate banii produşi în sectorul energiei nu se întorc în educaţia de profil şi nu există o specializare punctuală în acest domeniu.
 
ActualConnect are un portofoliu de 50.000 MW lunar, încasările companiei fiind de circa 700.000 euro anul trecut. Pentru 2015 estimările sunt de un milion de euro.  În afară de piaţa locală, traderul vinde şi cumpără energie pe o platformă din Londra, către ţări europene, dar nu numai.
 
„Peste 99% din clientii noştri sunt privaţi, centre comerciale, fabrici“, spune managerul, care a avut mai multe businessuri de-a lungul vieţii, lucrând inclusiv în infrastructura publică, la staţii electrice,  mentenanţă, reabilitare termică, reţele. 
 
 
La cât ajunge factura de curent a unui mall?
 
Un mall de genul AFI sau Băneasa Shopping City consumă circa 50-60 de mii MW pe an, ajungând la o factură de şase milioane de euro. „Acesta este principalul cost pentru un astfel de mall. În general, pentru un proprietar de imobil care închiriază cel mai important cost este cel cu mentenanţa şi operarea. De aceea este important ce instalaţie ai de la început.“
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO