ZF 24

Valentin Anghel, director general AVBS Broker: Tendinţele în materie de credite s-au schimbat mult în ultimul an, interesul pentru programul „Noua casă” fiind în scădere, deşi creditul ipotecar rămâne vedeta în domeniu; clientii preferă dobânzile fixe

Valentin Anghel, director general AVBS Broker:...

Autor: Roxana Rosu

24.04.2024, 13:01 49

Tendinţele în materie de credite s-au schimbat mult în ultimul an, interesul pentru programul „Noua casă” fiind în scădere, deşi creditul ipotecar rămâne vedeta în domeniu, dar clientii preferă dobânzile fixe, spune Valentin Anghel, director general AVBS Broker de Credite.

”Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că românii au înţeles că există variante mai bune în moemntul de faţă, mai precis varianta creditului cu dobândă fixă. Programul  „Noua casă” are dobândă variabilă, iar românii sunt într-un context economic în care au nevoie de predictibilitate când vine vorba de finanţele lor. O altă tendinţă pe care am observat-o a fost interesul crescut pentru nevoi personale şi carduri de credit.”, a declarat Valentin Anghel.

Potrivit BNR, creditarea privată a crescut în luna martie cu 4,7% fată de perioada similară din 2023, la un sold total de 387 miliarde lei, în urma majorării cu 6,4% a componentei în lei şi cu 1,1% a componentei în valută exprimată în lei. În termeni reali, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus cu 1,8%. Componenta în lei s-a diminuat cu 0,2%, iar componenta  în valută exprimată în euro a crescut cu 0,7%.

În total, soldul creditelor în lei se ridică la 267  miliarde lei, din care 155 miliarde lei reprezintă împrumuturile populatiei,în creştere cu 6,3% fată de finele lunii martie 2023.

În schimb, creditele în valută ale populatiei, cu un sold de 20 miliarde lei în martie, s-au redus cu 15,4%.

În perioada ianuarie-martie 2024, AVBS a intermediat credite ipotecare în valoare de peste 61,5 milioane de lei, faţă de 54,1 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin programul „Noua Casă”, în schimb, au fost intermediate credite în valoare de 511.602 lei, în scădere cu 2,7 milioane de lei.

AVBS Broker de Credite este o companie cu capital 100% românesc, activă în piaţă din 2007 .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO