ZF 24

Vacaroiu confirma o intelegere intre PD si PSD pentru un "guvern de larga respiratie"

Vacaroiu confirma o intelegere intre PD si PSD pentru un "guvern de larga respiratie"
03.10.2007, 13:07 24

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a confirmat, astazi, ca intre PSD si PD a existat "o negociere, o intelegere", a carei concluzie este legata de formarea unui "guvern de larga respiratie".

"Nu stiu daca este semnat sau nu, dar a fost o negociere, o intelegere cu PD", a spus Vacaroiu, dupa ce a fost intrebat daca exista un protocol semnat de PSD cu PD.

Intrebat care este concluzia intelegerii cu PD, Vacaroiu a spus: "Concluzia este legata de formarea unui guvern, cum spunea Geoana, de larga respiratie".

Afirmatia lui Vacaroiu a fost negata ulterior de presedintele PD, Emil Boc. "Nu exista niciun protocol intre PD si PSD. Singurul protocol de colaborare pe care PD l-a semnat este cel cu PLD", a declarat Emil Boc.

Parlamentul a inceput dezbaterea motiunii de cenzura

Senatul si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, au inceput dezbaterea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II, depusa de PSD. Daca toti parlamentarii partidelor care au anuntat ca vor sa demita guvernul (PSD, PD, PLD) vor vota motiunea, Guvernul cade. Cele trei partide au impreuna 247 de voturi.

Guvernul cade daca motiunea strange 232 de voturi "pentru", adica jumatate plus unul din numarul total al parlamentarilor.

Marti seara presedintele Traian Basescu a anunta ca, daca guvernul cade, va propune un candidat la functia de prim-ministru din partea PD, in incercarea de a reface o coalitie de dreapta formata din PD-PLD-PNL. El nu a exclus insa formarea unui guvern de uniune nationala, daca prima propunere esueaza.

Marti seara reprezentantii PSD si PD s-au intalnit convenind ca solutia, in cazul cazul adoptarii motiunii, este un guvern de uniune nationala. Anterior acestei intalniri au existat negocieri intre PNL si PSD pentru o guvernare comuna, negicieri care au esuat.

Cabinetul Tariceanu II ar putea fi salvat de indisciplina la vot a parlementarilor PSD. Senatorul PSD Ioan Solcanu a declarat ca nu va vota motiunea depusa de partidul sau, iar senatorul Ion Iliescu (fostul sef al statului) care s-a opus depunerii motiunii, nu a dorit sa spuna cum va vota, pe motiv ca votul este secret. Aproximativ 40 de parlamentari PSD ar putea vota impotriva motiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO