ZF 24

Ucraina va reduce costurile oficiale de împrumut pentru prima dată de la începutul războiului

Ucraina va reduce costurile oficiale de împrumut pentru...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.07.2023, 14:55 131

Banca Naţională a Ucrainei va reduce costurile oficiale de împrumut pentru prima dată de la începutul invaziei dictate de preşedintele rus Vladimir Putin, un prim pas spre relaxarea regimului monetar de urgenţă ridicat pentru a proteja economia de război, scrie Bloomberg.

Banca centrală va reduce joi rata dobânzii de referinţă cu două puncte procentuale, la 23%, potrivit prognozei mediane a analiştilor dintr-un sondaj Bloomberg, prima reducere de când cei care stabilesc rata au îngheţat politica monetară în luna februarie a anului trecut.

Consiliul de decizie al Băncii Naţionale a Ucrainei a prezis anterior că relaxarea monetară ar putea începe în trimestrul al patrulea. Însă încetinirea inflaţiei, previziunile potrivit cărora economia se va extinde în acest an şi sentimentul de încredere în rândul companiilor ucrainene au susţinut argumentele pentru ca ratele să scadă mai devreme, iar bancherii centrali au declarat luna trecută că reducerile ar putea avea loc încă din luna iulie. 

„Credem că joncţiunea dintre un declin mai mare şi mai rapid al inflaţiei decât a anticipat BNU, robusteţea grivnei şi creşterea rezervelor valutare la un nivel record de 39 de miliarde de dolari justifică abordarea unui ciclu de reducere mai concentrat decât anticipasem anterior", a declarat prin e-mail Andrew Matheny, economist la Goldman Sachs. El consideră că o reducere de două puncte procentuale este cel mai probabil rezultat.

Banca centrală va publica, de asemenea, noi previziuni economice după şedinţa de joi. Oficialii vor discuta dacă vor mări sau nu previziunile referitoare la o creştere economică uşoară în acest an, după ce invazia Rusiei a şters aproape o treime din producţia din 2022.

Agresiunea Moscovei a distrus mai multe situri industriale ucrainene, a ucis sute de mii de oameni şi a strămutat milioane de ucraineni din locurile lor natale. Acest lucru nu a devastat doar economia Ucrainei, ci a dezechilibrat întreaga economie globală, deoarece o mare parte a lumii a tăiat legăturile cu Rusia, în timp ce războiul continuă să perturbe pieţele globale la orice nivel.

Cu toate acestea, există deja semne de redresare în Ucraina. Inflaţia a încetinit pentru a şasea lună în iunie, ajungând la 12,8%, mult sub vârful de peste 26% înregistrat anul trecut. Pentru prima dată de la începutul războiului, companiile ucrainene prevăd o îmbunătăţire a economiei în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj al BNU.

Banca centrală ia în considerare alte măsuri pentru a atenua regimul monetar de urgenţă din timpul războiului. Săptămâna trecută, viceguvernatorii Yuriy Heletiy şi Sergiy Nikolaychuk au declarat că factorii de decizie iau în considerare posibilitatea de a permite acţionarilor străini să repatrieze dividendele din 2023, o măsură menită să atragă investiţii în economia afectată de război.

Mişcările ulterioare ar putea include creşterea cantităţii de valută străină pe care persoanele fizice o pot schimba în grivne şi trecerea la un curs de schimb mai flexibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO