ZF 24

Strainii au adus 53 mil. euro pe Bursa in T1. Majoritatea sunt banii kazahilor

Strainii au adus 53 mil. euro pe Bursa in T1. Majoritatea sunt banii kazahilor
13.04.2010, 14:38 14

Investitiile straine nete pe Bursa s-au ridicat in primultrimestru la 53 mil. euro, mai mari decat cele inregistrate pe totparcursul anului trecut, de 45 mil. euro. In primul trimestru din2009, strainii au restras circa 3 mil. euro din piata.

Intrarile mari de capital se datoreaza in primul rand tranzactiilorderulate de kazahii de la KazMunaiGaz la Rompetrol Rafinare (RRC)si Rompetrol Well Services (PTR). Kazahii au platit 358 mil. lei(87,3 mil. euro) pentru actiunile cumparate de la actionariiminoritari ai RRC prin tranzactii pe Bursa sau in oferta publica depreluare. In urma tranzactiilor, kazahii si-au majorat participatiala RRC de la 76% la peste 98%.

Kazahii au mai platit circa 6 mil. euro in oferta de la RompetrolWell Services, astfel ca sumele totale pompate de ei in piata seridica la peste 93 mil. euro. O mare din acesti bani au ajuns lainvestitorii locali, dar si la fonduri straine de investitii caredetineau participatii in cele doua companii, astfel ca nivelulexact al investitiilor straine, exceptand cele doua oferte estegreu de cuantificat.

Indicele BET al Bursei de la Bucuresti a crescut cu circa 30% de lainceputul anului, iar SIF-urile au castigat in medie peste 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO