Strainii au adus 53 mil. euro pe Bursa in T1. Majoritatea sunt banii kazahilor

Autor: Andrei Chirileasa 13.04.2010

Investitiile straine nete pe Bursa s-au ridicat in primul trimestru la 53 mil. euro, mai mari decat cele inregistrate pe tot parcursul anului trecut, de 45 mil. euro. In primul trimestru din 2009, strainii au restras circa 3 mil. euro din piata.

Intrarile mari de capital se datoreaza in primul rand tranzactiilor derulate de kazahii de la KazMunaiGaz la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR). Kazahii au platit 358 mil. lei (87,3 mil. euro) pentru actiunile cumparate de la actionarii minoritari ai RRC prin tranzactii pe Bursa sau in oferta publica de preluare. In urma tranzactiilor, kazahii si-au majorat participatia la RRC de la 76% la peste 98%.

Kazahii au mai platit circa 6 mil. euro in oferta de la Rompetrol Well Services, astfel ca sumele totale pompate de ei in piata se ridica la peste 93 mil. euro. O mare din acesti bani au ajuns la investitorii locali, dar si la fonduri straine de investitii care detineau participatii in cele doua companii, astfel ca nivelul exact al investitiilor straine, exceptand cele doua oferte este greu de cuantificat.

Indicele BET al Bursei de la Bucuresti a crescut cu circa 30% de la inceputul anului, iar SIF-urile au castigat in medie peste 35%.