ZF 24

ROBOR-ul a scăzut cu până la 25% de la începutul anului, alimentând declinul dobânzilor şi creşterea cu 8% a creditării în lei

Autor: Alexandru Zărnoeanu

16.08.2016, 10:20 2510
Indicatorii ROBOR şi ROBID, care arată costul finanţării în lei pe piaţa mo­netară locală, au avut de la începutul anu­lui o scădere cu până în 25% şi, res­pectiv, cu până în 40% venită în prin­cipal pe fondul unui exces de lichi­ditate în piaţă. Unii analişti anticipează menţi­nerea nivelurilor actuale până la sfâr­şitul anului, urmând ca din 2017 să în­ceapă un trend ascendent.
 
ROBOR, indicatorul la care băn­cile se împrumută pe piaţa interbancară şi care este referinţa principală în cal­culul dobânzilor la creditele în mo­neda locală, a coborât de la în­ce­putul anului pe toate scadenţele, antrenând di­minuarea dobânzilor la credite şi creş­terea creditării în moneda naţională.
 
 
Dobânda medie la creditele nou acor­date în lei a ajuns în iunie la 6,87% pe an, în scă­dere cu 3% faţă de ianuarie, când se situa la ni­velul de 7,09%. Cli­enţii băncilor cu credite exis­ten­te au plătit în me­die o do­bân­dă de 6,83%.
 
De la înce­pu­tul anului, stocul credi­tu­lui negu­ver­na­men­tal în lei a cres­cut în primul se­mestru cu 8% de la 110 mld. lei până la 119 mld. lei, pe fondul do­bân­zilor scă­zute la lei, al veni­tu­rilor în creş­tere, al încre­derii sporite a populaţiei în econo­mie şi al descurajării de către BNR a creditării în valută, care a co­borât în acelaşi in­terval cu 7,5%, la 98 mld. lei.
 
ROBOR a avut scăderi de aproape 10% la scadenţele pe termen foarte scurt - overnight şi tomorrow next iar la scadenţele de o săptămână şi o lună indicatorul a coborât cu aproape 15%. Scăderile cele mai importante au fost înregistrate la maturităţile mai mari de trei luni, folosite ca referinţe pentru cre­ditele acordate consumatorilor şi com­paniilor, unde dobânzile au înregis­trat un declin de peste 20%.
 
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, este de pă­rere că dobânzile mici sunt cauza unui exces de lichiditate de 10 mld. lei cau­zat de cheltuielile statului.
 
„Scăderea do­bân­zilor din piaţa mo­netară mult sub do­bânda de poli­ti­că monetară a fost determinată de ex­ce­sul masiv de li­chiditate care a fost creat în prin­ci­pal ca urmare a unor cheltuieli foar­te mari ale Mi­nis­te­ru­lui Finan­ţe­lor, con­cen­trate în decem­brie 2015 - soldul bugetului general consolidat a trecut de la un excedent de 0.76% din PIB în no­iem­brie la un deficit de 1.5% din PIB în decembrie 2015. Acest exce­dent de lichiditate persistă şi astăzi, ni­velul curent al acestuia fiind în jurul a 10 mld. lei „, a declarat Ionuţ Dumitru.
 
Defalcat pe maturităţi, ROBOR la trei luni a coborât de la începutul anului cu 22%, de la 1% la 0,78% pe an, ROBOR la şase luni a scăzut cu 24%, de la 1,34% la 1,02% pe an. O scădere importantă a avut şi ROBOR la nouă luni, care a scăzut de la începutul anului cu 22,6%, de la 1,46% la 1,13% pe an, iar pentru maturitatea de un an dobânda de pe piaţa interbancară a avut un declin de 22%, de la 1,52% la 1,18%.
 
Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că diferenţa de dinamică dintre dobânzile pe termene mai mici şi pe termene mai mari este rezultatul unor anticipări ale pieţei.
 
„Dobânzile pe termene foarte scurte au rămas neschimbate deoarece piaţa încearcă să anticipeze ce se poate întâmpla pe termen lung. Avem o inversiune de dobânzi care s-a mai întâmplat şi în alte părţi. Este o anomalie ce se întâmplă deoarece în general curba dobânzilor este crescătoare. În mod normal, acest fenomen nu trebuie să fie de durată pentru că pe o piaţă lichidă şi puternică apar posibilităţi de arbitraj“, a declarat Dochia.
 
Ionuţ Dumitru consideră că excesul de lichiditate poate fi stins printr-o creştere a dobânzii la facilitatea de depozit şI se aşteaptă, având în vedere creşterea economică puternică din T2, la o înăsprire timpurie a politcii monetare începând de anul viitor.
 
„Atâta timp cât BNR nu sterilizează acest exces de lichiditate, dobânzile în piaţa monetară se poziţionează mai aproape de dobânda la facilitatea de depozit a BNR (0,25%). Decuplarea dobânzilor efective din piaţă de dobânda-cheie arată că politica monetară a BNR este mult mai stimulativa decât o arată dobânda-cheie. Ne aşteptăm ca BNR să înceapă un nou ciclu de întărire a politicii monetare la începutul anului 2017, primul pas fiind probabil o îngustare a coridorului dintre dobânda la facilitatea de depozit şi cea la facilitatea de credit, măsură care ar mai apropia dobânzile efective din piaţa monetară de dobânda de politică monetară. În condiţiile în care sunt semne din ce în ce mai clare, că economia este deja probabil supraîncalzită, este posibil ca întarirea politicii monetare să înceapă chiar mai devreme“, este de părere Ionuţ Dumitru.
 
Pe de altă parte, Aurelian Dochia crede că BNR va lăsa problema excesului de lichiditatea în gestiunea băncilor, deoarece banca centrală nu vrea să mute echilibrul din piaţă.
 
„Este evident că BNR încearcă să controleze şi lichiditatea din piaţă, dar în acelaşi timp banca centrală încearcă să nu tulbure nicio apă: nu vrea să afecteze echilibrul cursului de schimb, nu vrea să decurajeze creşterea economică care a fost stimulată de lichiditatea din piaţă. Cel mai probabil, BNR va lăsa pe seama băncilor gestiunea lichidităţii“, este de părere Aurelian Dochia.
 
Economistul-şef de la Raiffeisen se aşteaptă ca ROBOR să se menţină la nivelul actual până la sfârşitul anului pe fondul excesului de lichiditate şi se aşteaptă la o creştere a ROBOR începând cu prima parte a anului 2017, urmând ca ROBOR la 3 luni să ajungă la 2% la finalul anului 2017.
 
Analistul Aurelian Dochia crede că evoluţia dobânzilor în următoarea perioadă va fi determinată de evenimentele din Europa, precum politica de relaxare cantitativă a BCE, situaţia politică şi a băncilor dn Italia şi posibilitatea ca BCE să intervină Ñîn cazul în care vor apărea diferenţe de dobândă între Italia şi restul Europei.“
 
Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi CEO Alpha Bank, declara că într-un mediu unde dobânzile sunt foarte scăzute băncile nu trebuie să accelereze creditarea într-un asemenea moment deoarece aceste credite pot deveni la un moment dat neperformante, şi că în acelaşi timp clienţii trebuie să conştientizeze faptul dobânzile pot creşte viitor, făcând plata ratelor mult mai dificilă.
 
Şi ROBID, rata medie a dobânzii la care băncile acceptă depozite pe piaţa interbancară, a înregistrat scăderi similare cu ROBOR în aceeaşi perioadă de timp. Pe maturităţi foarte scurte ROBID a rămas constant, în timp ce pe maturităţi de peste trei luni a coborât mai mult decât ROBOR cu scăderi cuprinse între 32 şi 38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO