ZF 24

Profesiile cu cel mai mare potenţial la creşterea plăţilor cu cardul: pariurile furnizorilor de POS-uri

Autor: Ioana Nita

05.05.2014, 19:03 294

Potenţialul de creştere a plăţilor electronice pe plan local este foarte ridicat, în condiţiile în care în România rata de penetrare a terminalelor de plată cu cardul (POS-uri) este printre cele mai scăzute din regiune, de doar 5,7 la o mie de locuitori, aproape la jumătate chiar şi faţă de Bulgaria, unde sunt circa 9,4 POS-uri la o mie de locuitori. Astfel, România poate deveni una din pieţele „star“ ale grupului Printec, companie grecească cu afaceri anuale de aproximativ 80 de milioane de euro specializată în furnizarea de soluţii de tip POS şi ATM-uri pe pieţele din Europa de Sud-Est prin intermediul subsidiarelor.

„România este starul grupului Printec. Este o ţară în care avem aspiraţii mari. Vedem cum economia se stabilizează şi intră pe trend de creştere. Ultimele date arată rezultate financiare îmbunătăţite pentru industria bancară şi financiară“, a declarat pentru ZF Vangelis Chrysafidis, directorul general al grupului Printec.

„România este în grupul ţărilor care au de crescut în penetrarea cu POS-urile, faţă de vestul Europei şi ţări precum Slovenia, Croaţia, Cipru, unde rata de penetrare este de 20-30 la mie. În aceste ţări sunt multe POS-uri pe cap de locuitor şi direct corespunzător este şi numărul de tranzacţii cu cardul - dacă sunt multe locuri unde poţi plăti cu cardul, atunci sunt mai multe plăţi cu cardul. România este încă deficitară la acest capitol“, a spus Dragoş Chivu, director general al Printec România. 

El a explicat că principalele segmente în care ar trebui să crească penetrarea POS-urilor sunt cele care vizează agenţii de teren şi persoanele cu profesii liberale, precum medicii, notarii publici, avocaţii, dar şi sectorul transportului - transportul public şi taximetriştii. Rata de adopţie depinde însă de strategiile comerciale ale fiecărei bănci şi de atractivitatea plăţii cu cardul ca instrument de plată, mai exact de nivelul comisioanelor reţinute în cazul în care clienţii fac plata cu cardul bancar. Această situaţie s-ar putea schimba însă, adaugă Chivu. „În prezent, există proiecte atât pe masa UE, cât şi a BNR în ceea ce priveşte comisioanele de tranzacţionare“, a completat Chivu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO