ZF 24

Producătorul de ambalaje biodegradabile şi compostabile Promateris a încheiat primul semestru din 2023 pe pierderi, pe fondul investiţiilor derulate, al costurilor cu energia şi salariile

Producătorul de ambalaje biodegradabile şi compostabile...

Autor: Roxana Rosu

01.09.2023, 10:37 328

Producătorul de ambalaje biodegradabile şi compostabile Promateris (simbol bursier PPL) a încheiat primul semestru din 2023 cu venituri din vânzări de 69 milioane lei, în scădere cu 21%, şi pierderi de 4,8 milioane lei, fată de un profit net de 5 milioane lei în perioada similară din 2022, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Rezultatul EBIDTA al companiei s-a redus cu 77%, la 2,6 milioane lei.

Promateris şi-a planificat în acest an investiţii de 8 milioane de euro, în noua linie de business BioMateris, dar şi creşterea capacităţilor de producţie şi diversificarea gamei de produse, modernizarea şi eficientizarea liniilor de producţie existente , reducerea amprentei de carbon şi achiziţionarea de echipamente.

Impactul noilor investiţii va deveni vizibil începând cu semestrul al doilea al anului.

”Compania a continuat dezvoltarea accelerată cu prioritate a producţiei de ambalaje compostabile şi din materiale reciclate, în concordanţă cu strategia noastră pe termen lung şi cu accentul nostru pe sustenabilitate. Drept urmare, compania a luat decizia transformarii diviziei de business de PVC prin trecerea de la productia de granule PVC la cea de productie de granule bio . Aceasta decizie a avut un impact negativ semnificativ asupra P&L-ului în primele şase luni, dar este necesara pentru a susţine strategia de creştere dorită de Promateris pe termen mediu. Prin punerea in functiune a echipamentelor exista perspectivele de creştere în a doua jumătate a anului 2023”, se arată în raport.

Un alt factor care a influentat rezultatele companiei a fost creşterea costurilor cu energia în 2022, cu impact şi în prima jumătate a anului 2023, dar şi creşterea salariilor şi a numărului de angajati.

”Toate aceste elemente au avut un impact negativ asupra EBITDA. În contextul dezvoltării noastre accelerate în zona ambalajelor bio şi a cererii crescute pentru aceste produse pe piaţă, precum si a masurilor luate pentru scaderea costurilor, managementul companiei urmăreşte o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei financiare în semestrul al doilea din 2023”.

Actionarul principal al companiei este Florin Pogonaru, cu 34%, iar Pavăl Holding, controlat de Adrian şi Dragoş Pavăl, acţionarii retailerului de bricolaj Dedeman, au 24%, iar Nord SA 21%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO