ZF 24

Preşedintele turc Erdogan anunţă că va colabora cu Putin pentru a transforma Turcia într-un hub de gaze naturale. Acordul va marca următorul pas în încercările lui Putin de a continua să vândă combustibil rusesc în Europa

Preşedintele turc Erdogan anunţă că va colabora cu...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.10.2022, 17:41 301

Preşedintele rus Vladimir Putin – ale cărui planuri de a vinde direct gaze naturale în Europa au fost respinse – solicită acum ajutorul Turciei pentru a vinde combustibil pe continent, scrie Business Insider.

Miercuri, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa va colabora cu Rusia pentru a crea un „nod de gaze naturale”, a informat agenţia turcă Anadolu.

Evoluţia vine la o săptămână după ce Putin s-a oferit să redirecţioneze livrările de gaze naturale către Europa prin Turcia – o propunere care i-a surprins pe oficialii turci.

"Este prima dată când auzim asta. Prin urmare, este devreme să facem o evaluare", a declarat la acea vreme ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, potrivit Reuters. „Acestea sunt lucruri care trebuie discutate în amănunt”.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit la o zi după ce preşedintele rus a sugerat planul, iar liderul turc a declarat pe 14 octombrie că autorităţile energetice din cele două ţări vor începe imediat să lucreze la propunere.

Susţinerea rapidă de către Erdogan a propunerii lui Putin de a crea un hub de gaze naturale în Turcia evidenţiază adâncirea legăturilor dintre Moscova şi Ankara, o evoluţie care îngrijorează Occidentul.

Turcia – membră NATO şi ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană – a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancţionat Rusia şi nu a închis spaţiul al aerian ţării. Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Turciei.

Acordul dintre Erdogan şi Putin vine la trei săptămâni după ce s-au descoperit scurgeri pe conductele cheie Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Germania.

Nord Stream 2 nu a început niciodată operaţiunile comerciale, deoarece Germania a renunţat la proiect cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie. Construcţia conductei, care trece pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, a fost finalizată în septembrie 2021.

Alexander Novak, viceprim-ministrul rus, a declarat în septembrie că exporturile de gaze ale ţării către UE vor scădea cu aproximativ 50 de miliarde de metri cubi în 2022, a informat agenţia de presă Interfax. Cantitatea reprezintă aproximativ o treime din cele 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe care UE i-a importat în 2021, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO