ZF 24

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la o conferintă BNR: ”În ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal, făcute prin peste 100 şi ceva de legi, ordonanţe şi OUG. Legislaţia fiscală seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro printr-un sistem de excepţii fiscale aberante

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la o conferintă BNR:...

Autor: Roxana Rosu

15.09.2023, 10:54 999

Legislaţia fiscală a României seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro pe an printr-un sistem de excepţii fiscale aberante, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea unei conferinţe organizată vineri de BNR, pentru prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”.

În ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal.  Schimbări făcute prin 100 şi ceva de legi, ordonanţe şi OUG. Nu se mai poate funcţiona eficient aşa. Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă cu o strecurătoare prin care curg miliarde de euro printr-un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană ca afară dar cu venituri offshore, o ţară paradis fiscal”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a adăugat că îşi va asuma în Parlament pachetul de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar, de combatere a evaziunii şi de scoatere a cât mai multe exceptii.

Premierul a adăugat că  anul viitor Guvernul va trebui să îşi asume o adevărată reformă fiscală a României, un stat care nu mai este în curs de dezvoltare, ci stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE.

”Până atunci eu nu îmi asum să las România fără fonduri UE, în afara Europei. Cu toate costurile pe care le voi avea politic. Ar fi cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul UE”.

Ce a mai declarat Marcel Ciolacu la BNR:

►Sunt persoane care câştigă milioane de euro anual şi plătesc taxe cât un simplu angajat, dar se plâng la TV că le cresc taxele.

►România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familii cu copii din UE. Dar a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult. Aşa ceva nu mai poate continua. Trebuie un sistem fiscal bazat pe echitate, cu intoleranţă totală pentru evazionişti.

►Scopul nu este să descurajăm investiţiile. Dimpotrivă. Vom susţine şi proteja startup-urile, susţinem producţia şi procesarea în România. Nu voi tolera insă şmecheria. Banii din firme cu un angajat, un computer , care emit facturi. Acolo este un contract de muncă mascat pentru care nu se plătesc taxe.

►Nu vom mai permite profiturile mascate, optimizările fiscale

Marcel Ciolacu a participat vineri la lansarea The Tax Institute şi la prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”, la sediul BNR.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO