ZF 24

Pana cand se va mai extrage petrol si gaze din Romania? Cititi aici estimarile OMV

24.02.2010, 11:13 324

Cel putin inca 30 de ani se va mai putea extrage petrol si gazenaturale din subsolurile Romaniei, in contextul in care activitateade extragere a hidrocarburilor pe plan local este mai veche de 100de ani, cred specialistii de la OMV, actionarul majoritar alPetrom, cea mai mare companie locala.

"Cred ca in Romania se va produce petrol si gaze si dupa anul2040", spune Helmut Langanger, membru al directoratului OMV,responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

In ultmii cinci ani, productia de hidrocarburi din Romania ainregistrat un declin constant, dar OMV crede ca in 2-3 ani acestlucru se va stabiliza.
Printre metodele care vor contribui la stabilizarea productiei senumara forajul la mari adancimi sau transformarea petroluluineconventional (petrol cu o densitate foarte mare) in titeiobisnuit.

"O sonda offshore sapata la 2.000 de metri adancime in apa nufoarte adanca costa 10 milioane de dolari, in timp ce una la peste4.000 de metri adancime sau mai mult, costa 20-30 de milioane dedolari iar pentru adancimi mari costul poate depasi 50 de milioanede dolari", explica Langanger.
Din Romania se extrag anual circa 4,5 milioane de tone de titei siaproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO