Pana cand se va mai extrage petrol si gaze din Romania? Cititi aici estimarile OMV

Autor: Roxana Petrescu 24.02.2010

Cel putin inca 30 de ani se va mai putea extrage petrol si gaze naturale din subsolurile Romaniei, in contextul in care activitatea de extragere a hidrocarburilor pe plan local este mai veche de 100 de ani, cred specialistii de la OMV, actionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie locala.

"Cred ca in Romania se va produce petrol si gaze si dupa anul 2040", spune Helmut Langanger, membru al directoratului OMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.

In ultmii cinci ani, productia de hidrocarburi din Romania a inregistrat un declin constant, dar OMV crede ca in 2-3 ani acest lucru se va stabiliza.
Printre metodele care vor contribui la stabilizarea productiei se numara forajul la mari adancimi sau transformarea petrolului neconventional (petrol cu o densitate foarte mare) in titei obisnuit.

"O sonda offshore sapata la 2.000 de metri adancime in apa nu foarte adanca costa 10 milioane de dolari, in timp ce una la peste 4.000 de metri adancime sau mai mult, costa 20-30 de milioane de dolari iar pentru adancimi mari costul poate depasi 50 de milioane de dolari", explica Langanger.
Din Romania se extrag anual circa 4,5 milioane de tone de titei si aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze.