ZF 24

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, Personalităţile anului 2023 în economie. Pentru un crowdfunding de care ar trebui să scrie manualele de afaceri

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Carmen Uscatu şi...

Autor: Dragos Damian

29.11.2023, 16:14 4110
 

La inceputul fiecarui an Primaria Cluj-Napoca trimite o scrisoare catre toti contribuabilii din oras in care ii informeaza asupra destinatiei banilor pe care i-au platit catre municipalitate. Sanatate, educatie, mediu, urbanism, etc. Specialistii in retele sociale se inflameaza imediat spunund ca sunt laudarosenii politicianiste si, de fapt, minciuni, pentru ca nu au vazut ei cu ochii lor noi ctitorii. Eu spun ca aceasta scrisoare este un exemplu de buna practica in administratia publica, in care cel care iti ia banii iti si spune ce a facut cu ei. Ai un sentiment de satisfactie prin care te simti folositor comunitatii cand stii ca banii tai nu sunt risipiti (in marea lor majoritate)….

Eu unul nu am vazut un astfel de exemplu de buna practica de la nivel central. Nu am vazut un discurs despre natiune, despre starea economiei, despre orice, asa cum au Biden, Putin, Macron, Jinping, Modi, von der Leyen si multi alti presedinti. Nimeni nu ne spune unde se duc banii nostri din taxe, impozite si contributii.. Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu nu au mai asteptat un astfel de exemplu de buna practica ci s-au pus pe treaba si au strans peste ani mai mult de 50 de milioane de Euro dand in functiune in 2023 un spital “Daruieste Viata” - nu din taxe, impozite si contributii ci din sponsorizari si donatii.

Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu sunt personalitatile anului in economie pentru ca au reusit, in numele binelui public, un crowdfunding de care ar trebui sa scrie toate publicatiile economice.

Dar as vrea sa le intreb pe Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu, care au devenit “on the job” experte in finante, daca stiu cumva unde s-au dus cele aproape 1,4 miliarde de lei pe care le-am platit in ultimii 10 ani in taxe, impozite si contributii, echivalentul a sase spitale “Daruieste Viata”? Pentru ca mie nu mi-a spus nimeni si nici nu vad spitale, scoli si strazi ridicandu-se mandre in soare -  daca as vedea nu as avea o problema cu zvonurile ca din 2025 vor creste taxele, impozitele si contributiile, ar fi bani bine folositi.

In mare masura inteleg unde s-au dus cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am platit in ultimii 10 ani in taxe impozite si contributii, echivalentul a sase spitale “Daruieste Viata” si de ce nu se vad in spitale, scoli si strazi ridicandu-se mandru in soare.

Intr-un aparat public supradimensionat - care acum vrea si cresteri de salarii.

In acoperirea gaurilor negre anuale de peste 100 de miliarde lei generate de criminalitate fiscala si de jonglerii tip venituri-crescute-double-digit-si-profit-zero.

In finantarea facilitatilor fiscale date de statul roman unor sectoare economice conectate politic.

Si desigur, in dobanzile pe care le platim pentru imprumuturile contractate.

Unii naivi visatori, ma numar printre ei, cred ca reforma fiscala si consolidarea bugetara ale lui Marcel Ciolacu vor avea efecte, ca se vor aduce mai multi bani care nu vor mai fi risipiti si ca alaturi de investitiile din bani europeni Romania poate intra, dupa alegeri, intr-o etapa mai buna.

O sa vedem. Cert este ca nu mai putem construi spitale, scoli si stazi din donatii si sponsorizari, nu putem avea in felul asta o tara ca afara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO