ZF 24

Opinie Andreea Mitiriţă, Partener PwC România: Sectorul energiei, utilităţilor şi resurselor va fi în centrul activităţii de fuziuni şi achiziţii şi în 2024, tranziţia energetică continuând să atragă interesul investitorilor

Opinie Andreea Mitiriţă, Partener PwC România:...
10.04.2024, 10:44 74

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) vor continua să joace un rol esenţial în atingerea obiectivelor strategice ale companiilor din sectorul energiei, utilităţilor şi resurselor (EU&R), respectiv de asigurare a aprovizionării şi a tranziţiei energetice atât la nivel global, cât şi în România. Ca punct de referinţă, la nivel global numărul de mega dealuri în energie şi utilităţi aproape s-a triplat în 2023 faţă de 2022, iar trendul pare că va continua şi în acest an, existând atât interes, cât şi capital.

De ce? Companiile energetice joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică asumate de state, ceea ce face ca mare parte din fluxurile de capital să fie orientate către acest sector. Însă, trecerea la sisteme energetice fără emisii nu este deloc simplă, fiind necesară o gamă largă de surse de energie şi tehnologii, infrastructură, sisteme de stocare, toate scalabile şi viabile din punct de vedere comercial, tranzacţiile fiind un instrument important pentru atingerea obiectivelor.

În România, ultimii patru ani au adus tranzacţii importante în domeniul energiei electrice, gazelor, dar şi în producţia de energie regenerabilă, câteva dintre ele atingând sau chiar depăşind pragul de un miliard de euro. Printre cele mai importante tranzacţii încheiate în această perioadă se numără vânzarea activelor CEZ către Macquarie Asset Management şi apoi către Premier Energy, achiziţia în două etape a perimetrului Neptun Deep de către Romgaz, tranzacţia Enel cu grupul grec PPC,  GDF care a cumpărat participaţia deţinută de Fondul Proprietatea la Engie România şi nu în ultimul rând oferta publică iniţială a Hidroelectrica, cel mai mare din Europa de anul trecut, care a atras 1,9 miliarde euro. Şi pipeline-ul continuă să fie bun: OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% în Electrocentrale Borzeşti, care deţine un portofoliu de proiecte de energie verde de 1 GW, şi a preluat integral Renovatio Asset Management (staţii de încărcare pentru maşinile electrice), PPC a cumpărat un parc eolian de la Lukoil, iar Romgaz şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona un furnizor de energie electrică şi gaze şi parcuri fotovoltaice şi eoliene. La acestea se adaugă numeroase parteneriate, precum cele încheiate de CE Oltenia cu OMV Petrom şi Alro, şi investiţii noi în domeniul energiei regenerabile.

Consolidarea, securitatea aprovizionării şi nevoia de optimizare a portofoliilor, pe agenda companiilor

În timp ce tranziţia energetică rămâne principala temă care determină activitatea de M&A în toate sectoarele EU&R, alte câteva teme sunt predominante: consolidarea, reglementările, securitatea aprovizionării şi nevoia de optimizare a portofoliilor.

În perioadele de incertitudine, companiile trebuie să îşi reevalueze portofoliul în raport cu strategia lor de bază pentru a lua decizii critice în materie de investiţii. Optimizarea portofoliului este o practică continuă, dar, în contextul economic actual, aceasta poate fi şi o necesitate.

De asemenea, consolidarea continuă să fie considerată o temă cheie în sectoarele EU&R, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară şi pentru a continua să se dezvolte şi să se extindă. Mai multe tranzacţii anunţate în cursul anului 2023 sunt exemple de astfel de strategii de consolidare şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue şi în 2024.

Reglementările sunt alt subiect important pentru companiile din sector, care pot stimula realizarea tranzacţiilor, dar în acelaşi timp le pot încetini parcursul. De la modificări fiscale precum impozitul minim pe cifra de afaceri la cele comerciale de plafonare a preţului la energie şi la investiţiile necesare pentru a respecta obligaţiile din pactul european Green Deal, sectorul energetic este din ce în ce mai reglementat. Aşadar, adresarea tuturor acestor reglementări cu menţinerea competitivităţii este dificilă şi influenţează direct profitabilitatea şi, implicit, evaluarea companiilor de profil în vederea unor tranzacţii. De aceea trebuie acordată o atenţie sporită reglementărilor guvernamentale.

Totodată, tensiunile geopolitice crescute vor menţine securitatea aprovizionării pe primul loc în agenda directorilor executivi. Asta, împreună cu creşterea preţurilor la energie a dus, de asemenea, la creşterea soluţiilor de gestionare şi producere a energiei în rândul companiilor din diverse sectoare.

De la companiile de tehnologie care îşi alimentează centrele de date cu panouri solare şi parcuri eoliene până la comercianţii cu amănuntul de mari dimensiuni care îşi construiesc capacităţi solare pe acoperiş şi de biogaz pentru a-şi alimenta magazinele şi centrele de distribuţie, numărul companiilor care îşi generează propria energie la faţa locului este în creştere. Preocupările legate de aprovizionare, preţurile energiei şi disponibilitatea din ce în ce mai mare a tehnologiei şi a platformelor energetice digitale vor continua să canalizeze niveluri puternice de investiţii în aceste domenii în 2024.

Piaţa la nivel global

Volumele şi valorile fuziunilor şi achiziţiilor în EU&R au crescut cu 1% şi, respectiv, 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. În timp ce tranzacţiile au scăzut în multe alte sectoare, EU&R au rămas active, investitorii fiind atraşi de acest sector datorită importanţei sale pentru tranziţia energetică.

Creşterea valorii tranzacţiilor în 2023 s-a datorat parţial creşterii numărului de mega dealuri (tranzacţii cu o valoare de peste 5 miliarde USD), care a crescut de la şase în 2022 la 15 în 2023, cele mai multe dintre aceste în sectoarele petrolului şi gazelor şi al mineritului. Cinci dintre cele 15 mega dealuri din 2023 au fost anunţate în cursul trimestrului al patrulea şi au reprezentat o valoare a tranzacţiilor de aproape 150 de miliarde de dolari, ceea ce oferă un impuls pozitiv pentru încheierea de tranzacţii în 2024.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO