ZF 24

O banca rusa a fost nevoita sa preia garantiile unui creditor in lipsa inapoierii creditului: 40.450 de porci

O banca rusa a fost nevoita sa preia garantiile unui creditor in lipsa inapoierii creditului: 40.450 de porci
26.10.2009, 15:03 14

Banca miliardarului rus Alexander Lebedev, OAO National ReserveBank a fost nevoita sa preia activele oferite garantie de un clientpentru un credit de 100 milioane ruble (3,5 milioane dolari),acestea venind sub forma a 40.450 porci, scrie Bloomberg.

"Am primit o decizie a curtii prin care s-a hotarat sa preluamgajul oferit de creditat, adica porcii", a declarat Lebedev,intr-un interviu.

Clientul, o ferma situata langa orasul Samara, a convenit cuautoritatile locale sa stabileasca o carantina impotriva febreiporcine africane.

Fostul ofiter KGB, devenit un prosper om de afaceri, incaasteapta ca porcii sa fie preluati pentru creditul care nu a maifost inapoiat, un kilogram de porc in viu costand aproximativ 78,4ruble.

Aceasta garantie preluata de banca rusa nu este unica pe piataruseasca, tot mai multe banci fiind nevoite sa ceara clientilorcare nu isi pot plati ratele garantiile oferite de acestia, fie cavorbim de lenjerie intima sau alimente.

"Nu este o strategie viabila pentru o banca deoarece prinaceasta bancile nu se ocupa de core-business-ul propriu", adeclarat Eugen Tarzimanov, vicepresedinte adjunct si analist incadrul diviziei din Moscova a Moody's. "Ele s-ar putea pomeniblocate cu aceste active pentru mai multi ani". "Nu avem nicio ideedespre constructia drumurilor, mulsul vacilor sau turnareametalelor", spune Vladimir Tatarchuk, indicand blocajul in care seafla sectorul bancar rusesc, puternic afectat de criza economica.Bancile rusesti au fost lovite puternic de creditele neperformante,care conform estimarilor Moody's Investors Service ar putea ajungesa reprezinte pana la finele anului 20% din totalul creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO