ZF 24

Nacu, Enterprise Investors: Antreprenorii trebuie să înţeleagă că dacă nu au cumpărători, înseamnă că preţul cerut este prea mare

Nacu, Enterprise Investors: Antreprenorii trebuie să...

Autor: Ioana David

13.12.2013, 00:08 26
Cristian Nacu, partener la fondul de investiţii Enterprise Investors, spune că există tendinţa antreprenorilor performanţi de a îşi supraevalua companiile în special când văd că ceilalţi competitori sunt în situaţii mai dificile şi au rezultate mai slabe decât ei.
 
„Nu este neobişnuit şi într-un fel este îndreptăţit. Totuşi piaţa este cea care reglează aşteptările. Ei (an­tre­prenorii – n.red.) trebuie să înţe­lea­gă că dacă nu există cumpărători, în­seamnă că preţul cerut este prea mare“, a completat Nacu.
 
În anii de criză, rezultatele mai slabe obţinute de companii s-au reflectat şi în evaluările acestora, ceea ce a amânat intenţia unor proprietari de a vinde. În acest context, fondurile de investiţii au criticat faptul că aşteptările de preţ ale vânzătorilor nu s-au ajustat proporţional cu scăderea valorilor companiilor, ceea ce a dus la un blocaj în piaţa de fuziuni şi achiziţii. Deşi fondurile de investiţii era de aşteptat să intre masiv la cumpărare, acest lucru nu s-a întâmplat.
 
Activitatea fondurilor poate fi considerată un barometru al economiei, iar aceasta a fost restrânsă în ultimii ani. Spre exemplu, 2012 a adus cel mai redus nivel al investiţiilor de private equity din ultimii şase ani, şi nici 2013 nu arată mai bine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO