Nacu, Enterprise Investors: Antreprenorii trebuie să înţeleagă că dacă nu au cumpărători, înseamnă că preţul cerut este prea mare

Autor: Ioana David 13.12.2013
Cristian Nacu, partener la fondul de investiţii Enterprise Investors, spune că există tendinţa antreprenorilor performanţi de a îşi supraevalua companiile în special când văd că ceilalţi competitori sunt în situaţii mai dificile şi au rezultate mai slabe decât ei.
 
„Nu este neobişnuit şi într-un fel este îndreptăţit. Totuşi piaţa este cea care reglează aşteptările. Ei (an­tre­prenorii – n.red.) trebuie să înţe­lea­gă că dacă nu există cumpărători, în­seamnă că preţul cerut este prea mare“, a completat Nacu.
 
În anii de criză, rezultatele mai slabe obţinute de companii s-au reflectat şi în evaluările acestora, ceea ce a amânat intenţia unor proprietari de a vinde. În acest context, fondurile de investiţii au criticat faptul că aşteptările de preţ ale vânzătorilor nu s-au ajustat proporţional cu scăderea valorilor companiilor, ceea ce a dus la un blocaj în piaţa de fuziuni şi achiziţii. Deşi fondurile de investiţii era de aşteptat să intre masiv la cumpărare, acest lucru nu s-a întâmplat.
 
Activitatea fondurilor poate fi considerată un barometru al economiei, iar aceasta a fost restrânsă în ultimii ani. Spre exemplu, 2012 a adus cel mai redus nivel al investiţiilor de private equity din ultimii şase ani, şi nici 2013 nu arată mai bine.