ZF 24

Michel Camdessus la Gala ZF 15 ani: Acceleraţi creşterea economică pentru a recupera decalajul faţă de zona euro

28.11.2013, 22:38 672

Michel Camdessus, fos­tul şef al FMI, care a condus in­sti­tu­ţia între 1987 şi 2000, a spus ieri la Gala ZF că România are un obiec­tiv foarte provoca­tor: să ac­ce­le­­reze creşterea eco­no­mică pentru a intra în gru­pul ţă­rilor din Europa de Est care vor atinge în 2020 60% din venitul per capita al zonei euro.

Peste 700 de oameni de afa­ceri, exe­cutivi de com­panii şi înalţi ofi­ciali au participat ieri la Gala ani­ver­sară a ZF 15 ani, unde invitaţi spe­ciali au fost Michel Camdessus, fost şef al FMI, şi gu­ver­natorul BNR Mugur Isărescu. 

Camdessus a avut un discurs în care a re­mar­cat pro­gresele eco­no­miei în cei 24 de ani de la Re­voluţie, dar a su­bliniat că Româ­nia are nevoie de o creştere mai rapi­dă pen­tru a îi contrazice pe cei pesi­mişti care nu o includ în grupul ţărilor din Eu­ropa de Est capabile să recupereze sub­stanţial din diferenţa de nivel de trai faţă de zona euro până în 2020.

„Deci aveţi un foarte provo­ca­tor obiectiv aici, de a accelera creşte­rea economică, de a vă ac­celera măsu­ri­le struc­turale şi de a găsi „cocktailul macroeconomic potri­vit“., a spus Camdessus.

Discursul lui Camdessus a fost pre­fa­ţat de cel al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că „o re­mar­cabilă coincidenţă“ leagă anul lan­sării Ziarului Financiar de trecerea la con­vertibilitatea de cont curent a leului.

„Dacă ne uităm în spate, acesta a fost nu numai un eveniment monetar, dar şi unul social, urmat pas cu pas cu per­severenţă de noi libe­ralizări, indi­fe­rent de guvernele care au urmat.

Guvernatorul a fost de acord că ne lip­seş­te o creştere mai ridicată, la po­tenţial, de 4-5%, dar a ridicat pro­ble­ma dacă această creş­te­re e posibilă fără să fie stricate celelalte echilibre.

„Aici este problema României în următorii cinci ani. Să stricăm macrostabilitatea doar pen­tru o creştere de 5% nu mi se pare deloc o op­ţiune fericită (…) Dacă e vorba să facem ceva, pen­tru a avea creştere cu 2% deficit bugetar, 2% in­flaţie, 2% deficit de cont curent, păstrarea da­to­riei publice în limite rezonabile, nu prin înda­to­rare excesivă,  trebuie să facem tot ce putem  să readucem încrederea“, a spus Isărescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO