ZF 24

„De acum, antreprenorii trebuie să se exprime şi dincolo de câmpul de business pentru a asigura viaţă businessului“

28.11.2013, 21:58 228

„Am văzut ce s-a întâmplat în aceşti 15 ani şi încă o dată se dovedeşte că prezentul ni-l construim. Suntem azi rezultatul a ceea ce am visat sau a ceea ce au visat alţii care au avut încredere în noi. 

Dar ce ne aduce prezentul? 

În fiecare an, Ziarul Financiar eva­luează companiile din România şi alcătuieşte un top al celor mai valoroase. Pentru că ţinta finală pentru orice activitate de business este crearea de valoare.

Avantajul businessului faţă de alte activităţi umane este că se descarcă în cifre, că performanţa este măsurabilă. Este ceea ce au învăţat în aceşti ani oamenii de afaceri şi executivii din Romania.

Efortul, ideile şi perseverenţa lor zilnică se văd la sfârşitul lunii în cifrele de vânzari, în profit, în puterea brandului. Iar acestea la rândul lor înseamnă până la urmă valoarea unei companii.

În 2013, mediul de business a fost agresat de taxe, iar 2014 se arată la fel.

O clasă politică tot mai îndepărtată de clasa antreprenorială inventează an de an taxe noi pentru a-şi acoperi incompetenţa de a strânge impozitele deja existente şi de a eficientiza cheltuielile administraţiei. Cu toate acestea, valoarea companiilor a crescut, pentru că au devenit mai eficiente.

În 2008, cifra de afaceri globală a companiilor din România era de circa 1.100 miliarde de lei. În 2012 a fost aproape la fel, dar cu 600.000 de angajaţi mai puţini, adică doar 4,2 milioane.

Businessul a tăiat în carne vie, politicul doar a mimat restructurarea.  În 2008 erau 1,4 milioane de angajaţi la stat, astăzi sunt 1,2 milioane.

Aceste companii plăteau taxe de 164 miliarde de lei în 2008, astăzi plătesc aproape 200 de miliarde de lei la aceeaşi cifră de afaceri.

Experienţa ultimilor 15 ani şi a acestui an arată că antreprenoriatul şi-a făcut loc în România. Însă de acum antreprenorii trebuie să se exprime şi dincolo de câmpul de business pentru a asigura viaţă busi­nessului. Să protejeze valoarea.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO