ZF 24

Megascandal în industria cărnii: Prejudiciu de 15 mil. euro din exporturi şi importuri false de carne

Carnea importată fără documente legale era reambalată, i se schimbau termenele de valabilitate, apoi era vândută în România

Carnea importată fără documente legale era reambalată, i se schimbau termenele de valabilitate, apoi era vândută în România

Autor: Gabriel Razi

13.03.2014, 00:03 303

Industria românească a cărnii este zguduită de un nou scandal de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 15 milioane de euro. Procurorii DIICOT au anunţat ieri că vizează două grupări formate din 80 de persoane pe care le suspectează că au importat carne din UE şi pe care au vândut-o ulterior „la negru“. De asemenea, procurorii acuză, fără să nominalizeze pe cineva, că în afacere au intrat „mari producărori români“ care făceau exporturi fictive cerând returnări de TVA.

„Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză“, au precizat procurorii.

Investigaţia procurorilor vine la numai câteva luni de la un alt dosar similar cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro în care sunt implicaţi Rami Ghaziri (Agroli Group) şi Iustin Paraschiv (Carmistin).

„Situaţia este una formală. Astfel de investigaţii sunt bine­-venite pentru o concurenţă sănătoasă. Evaziunea fiscală are impact atât asupra competiţiei, cât şi asupra colectării taxelor la buget, dar şi asupra siguranţei alimentare. În fluxul comercial evazionist al cărnii nu pot fi efectuate niciun fel de verificări asupra mărfii“, a explicat Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, organizaţie care acoperă 60% din producătorii şi procesatorii de carne din economia locală.

Procurorii au făcut ieri 102 percheziţii la domiciliul suspecţilor în 18 judeţe pentru a destructura cele două grupuri infracţionale suspectate de evaziune în comerţul cu carne, dar şi de spălare de bani, punere în circulaţie a produselor alimentare alterate, dar şi de trafic de influenţă.

Membrii grupărilor infracţionale ar mai fi achiziţionat carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania prin intermediul mai multor firme pe care le introduceau ulterior într-un circuit evazionist, potrivit Mediafax.

„După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state din UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă“ din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească, fără înregistrarea în documentele contabile, «la negru»“, a precizat DIICOT. De asemenea, procurorii suspectează că reţeaua achiziţiona marfa, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme „fantomă“ ale reţelei şi apoi o vindea pe piaţa internă, „la negru“, la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, „fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale“.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către firme din Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România, prin societăţi de tip „paravan“, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile.

Anchetatorii mai arată că în derularea activităţilor ilegale membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi şi că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO