ZF 24

Londra, noua resedinta a bogatasilor rusi

05.10.2007, 13:25 20

Londra e cel mai potrivit loc pentru cei superbogati: cluburi exclusiviste, private jets, hedge funds, apartamente de 100 de milioane de lire sterline, genti de 16.000 de lire, salarii de 40 de milioane de lire. Dezavantajele sunt numai pentru ceilalti, adica pentru londonezii get-beget: competitia acerba si aroganta "intrusilor", care creste odata cu numarul de zerouri. Clasa de mijloc si familiile britanice cu traditie se simt excluse din joc, fara ca cineva sa le fi cerut permisiunea sa li se alature. Luxul era pana de curand rezervat aristocratiei care se simtea indreptatita sa aiba un astfel de stil de viata. Acum se ciocneste de ambitiile strainilor, in special ale rusilor care traiesc pe picior mare.

Rusii (putred de) bogati sunt un fenomen care redeseneaza fata capitalei britanice si care retraseaza granitele sociale, scrie si revista Tatler. Londra e obisnuita cu strainii bogati (de la indieni la japonezi), dar nimeni nu se compara cu pofta de viata si de lux a rusilor. Un bun exemplu ar fi petrecerea "intima" cu doar 70 de invitati la care a fost invitata sa cante Liza Minelli. Sau gentile de 10.000 de lire si inelele de 180.000 cumparate cu regularitate. Sau protestul inedit pe care l-a organizat controversatul om de afaceri Boris Berezovsky in fata amabasdei ruse din Londra, cu 100 de limuzine argintii. Ce ii caracterizeaza pe rusi e nevoia de a cheltui fara limite: vizitand un santier naval, un oligarh rus s-a indragostit de un iaht in constructie, asa ca i-a oferit viitorului proprietar cu 50 de milioane de dolari mai mult decat valora. Intr-unul din cartierele "ghetto" ale superbogatilor (Notting Hill, Chelsea, Knightsbridge), un mogul al finantelor a cumparat dintr-un foc 3 case pe care le va transforma in una singura. Au fost cazuri cand proprietarii londonezi si-au facut bagajele dupa vizita inopinata a unui rus, care le-a oferit un pret bun pentru vila cu conditia de a o lua imediat in stapanire (si asta in conditiile in care casa de 10 milioane de lire e ceva obisnuit in Londra).

Rusii sunt insa o realitate care nu poate fi ignorata, asa ca multi londonezi au ales sa se adapteze: magazinele de lux au de mult personal care vorbeste rusa, exista chiar si o firma care organizeaza evenimente pentru rusi (Red Square), sunt ziare rusesti, expozitii, magazine si chiar si un festival rusesc de iarna. In 2005 se estima ca la Londra traiesc in jur de 200.000 de rusi. Despre noua aristocratie cititi in suplimentul Dupa Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO