ZF 24

Jucătorii noi au generat o treime din investiţiile imobiliare din acest an în România

Jucătorii noi au generat o treime din investiţiile...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2016, 12:00 379

Pieţele imobiliare comerciale din Europa Centrală şi de Est au atras în acest an noi jucători globali, convinşi de oportunitatea de a investi în regiune, România înscriindu-se în trendul general, în condiţiile în care aproape 33% din volumul total de investiţii din acest sector a fost generat de companii nou intrate, potrivit unui studiu realizat de JLL şi citat de Skanska.

”România a înregistrat un volum al tranzacţiilor de aproximativ 300 de milioane de euro la sase luni, noi investitori intrând pe piaţă, precum PPF Real Estate care a achiziţionat clădirea de birouri Metropolis Center din Bucureşti în primul trimestru al anului 2016”, a comentat Piotr Mirowski, partener în cadrul Colliers International, Director al Investment Services în Polonia.

Comparativ, în primul semestru de anul trecut investiţiile de pe piata imobiliară se ridicau la 187 milioane euro, cu 80% sub nivelul din acest an.

Atenţia de care se bucură zona în rândul marilor companii se bazează şi pe previziunile pentru anul 2017 în ceea ce priveşte randamentul spaţiilor de birouri prime, estimat la 7,5% în oraşele capitală precum Bucureşti, conform Raportului CEE privind investiţiile 2016: Mission to Outperform.

În Ungaria, tranzacţiile noilor intraţi au reprezentat 25% în acest an, piaţa raportând un nivel maxim de 900 de milioane de euro în tranzacţii încheiate după 2007 până în prezent şi un total estimat de 1,5 miliarde de euro până la finalul anului 2016.

Printre investitorii atraşi recent de regiune se numără Savills IM, Corpus Sireo, KGAL sau Benson Elliot.

„În ultimele 18 luni, am observat un flux de capital nou care a pătruns pe mai multe pieţe, majoritatea fiind capabile să concureze cu acest număr de investitori extrem de activi. În anumite cazuri, „actorii noi” au fost deja activi în altă parte a regiunii, spre exemplu în servicii de logistică consacrate la nivelul sectorului. De asemenea, investitorii sud-africani sunt demni de luat în seamă pentru că şi-au extins recent amprenta de investiţii internaţionale”, afirma  Kevin Turpin, Director, şeful CEE Research în cadrul JLL.

Consultanţii JLL estimează pentru anul o creştere a volumelor de investiţii la nivelul regiunii, care vor depăşi 10 miliarde de euro, luând în considerare tranzacţiile actuale care se află în stadii de negociere avansate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO