ZF 24

Inginerii de la Bosch dezvoltă la Jucu sisteme de asistenţă pentru conducătorii auto

Inginerii de la Bosch dezvoltă la Jucu sisteme de...

Autor: Laurentiu Cotu

10.12.2013, 15:12 235

Grupul german Bosch, cu afaceri de 180 mil. euro pe piaţa locală, a demarat la Jucu activităţi de cercetare şi dezvoltare legate de sistemele de asistenţă pentru conducătorii auto (DAS-Driver Assistance Systems). Astfel, începând de anul viitor, inginerii români de la Jucu vor dezvolta noi algoritmi de procesare a imaginilor, folosind tehnologii bazate pe imagini stereo. Proiectele se desfăşoară în colaborare cu echipele de cercetători Bosch din Germania, care au dezvoltat o cameră stereo.

Concernul german va continua procesul de angajare pentru divizia de cercetare de la Jucu şi în anul 2014, căutând ingineri şi absolvenţi români, care au cunoştinţe avansate de algoritmică şi de procesare a imaginilor. Până la finalul acestui an, 325 de oameni vor lucra în domeniul producţiei şi cercetării în cadrul centrului Bosch de la Jucu.

’’Tehnologia stereo deschide perspective noi pentru sistemele de siguranţă pe bază de video. Datorită vizualizării stereo se poate măsura distanţa până la obiect, exclusiv pe baza semnalului video. Folosind aceste măsurători, Bosch dezvoltă funcţionalităţi care fie preiau controlul maşinii pentru scurt timp, de exemplu frânarea sau ocolirea automată a obstacolelor care apar brusc, fie ghidează autovehiculul printr-un pasaj îngust de drum aflat în construcţie”, a spus Gerhard Steiger, preşedintele departamentului Chassis Systems Control al companiei Bosch.

Conform companiei, noua cameră stereo Bosch, la care lucrează şi cercetătorii din Cluj, furnizează informaţii care elimină sau minimizează efectele coliziunilor dintre vehicule, cu pietoni sau cu biciclişti, la viteze de până la 80 de kilometri pe oră.

Din punct de vedere organizaţional, noul centru Bosch din comuna Jucu face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Compania Bosch a investit 77 de milioane de euro în centrul din comuna Jucu, dezvoltat pe o suprafaţă totală de circa 38.000 mp, însă nu a inaugurat încă oficial unitatea de producţie.

Grupul Bosch este prezent în România în Bucureşti, Timişoara, Blaj şi Jucu. În Bucureşti germanii deţin o companie de distribuţie a sculelor electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar la Timişoara se află un centru de comunicare. Totodată, Bosch are la Blaj o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care a fost extinsă în prezent cu o unitate de producţie destinată industriei auto, iar la Cluj deţin un centru de producţie, cercetare şi dezvoltare. Germanii au realizat în România în 2012 vânzări în valoare de 180 mil. euro, în scădere cu 4,5% faţă de anul trecut. Bosch a obţinut în anul fiscal 2012 o cifră de afaceri globală de 52,5 mld. euro, iar profitul brut înregistrat a fost de 2,8 mld. euro, cu un număr total de aproape 306.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO