ZF 24

Inflaţia din Franţa se atenuează în mod neaşteptat, în pofida unor creşteri ale costurilor înregistrate în sectorul energetic

Inflaţia din Franţa se atenuează în mod neaşteptat,...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.09.2023, 15:19 88

Inflaţia din Franţa a încetinit în mod neaşteptat, deoarece creşterile mai mici ale preţurilor la servicii şi la produsele manufacturate au compensat o creştere controlată de guvern a costurilor energiei, raportează Bloomberg.

În septembrie, preţurile de consum în a doua economie ca mărime din zona euro au crescut cu 5,6% faţă de anul precedent - în scădere faţă de avansul de 5,7% din luna precedentă. Estimarea mediană într-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor a fost de 5,9%.

Datele se adaugă la o imagine divergentă în întreaga regiune, în timp ce Banca Centrală Europeană încearcă să evalueze dacă majorarea fără precedent a costurilor de împrumut este suficientă pentru a readuce inflaţia la 2%.

Joi, Germania a raportat că avansul preţurilor a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, chiar dacă în Spania inflaţia a accelerat pentru a doua lună la rând. Cifrele pentru întreaga zonă euro vor fi publicate în cursul zilei de vineri şi se aşteaptă ca acestea să arate o încetinire - inclusiv în ceea ce priveşte măsura subiacentă pe care factorii de decizie politică s-au concentrat în timpul acestei perioade de înăsprire monetară.

Investitorii au salutat raportul din Franţa, cumpărând obligaţiuni germane şi reducând randamentul datoriei pe 10 ani cu 5 puncte de bază, până la 2,88%. 

Cifrele preliminare ale Franţei nu conţin o citire a inflaţiei de bază, care elimină elementele volatile precum energia şi alimentele. Dar defalcarea a arătat că majorarea preţurilor pentru servicii a încetinit la 2,8% - cea mai slabă rată din ianuarie - în timp ce inflaţia pentru bunuri manufacturate, de 2,9%, s-a temperat la cea mai mică rată din ultimul an.

Preţurile la energie au crescut în septembrie cu 11,5% faţă de acum un an, de la 6,8% în august, în condiţiile în care guvernul a ridicat parţial plafonul pentru electricitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO