ZF 24

Incredibil: ce poţi păţi pe aeroporturile din SUA

Pasagerii avioanelor pot fi arestaţi dacă sunt îmbrăcaţi indecent

Autor: Octavian Calei

01.09.2012, 14:51 2333

Unele companii aviatice din SUA nu acceptă la bordul aeronavelor pasageri îmbrăcaţi cu tricouri care au înscrise mesaje obscene sau haine care dezvăluie mai mult din ceea ce nu ar trebui să se vadă în public, mergând de la avertizări şi impunerea unor măsuri pentru a remedia aspectul exterior al pasagerilor indecenţi până la arest, scrie CNBC.

O femeie care călătorea din aeroportul Las Vegas cu compania Southwest spune pe un blog de pe internet cum a fost confruntată de către un angajat al companiei aeriene pentru că purta un decolteu mai "generos". O altă femeie, de pe acelaşi blog, povesteşte cum un pilot al companiei American Airlines i-a impus să poarte o eşarfă peste tricoul ei care avea înscris pe el un cuvânt obscen.

► 10 dezvăluiri şocante ale unei stewardese

Companiile aeriene nu explică cu claritate care sunt limitele în privinţa îmbrăcămintei acceptate la bordul avioanelor.

"Este ca în oricare altă afacere. Dacă ai un restaurant pentru familişti şi cineva înjură, îl rogi politicos să părăsească localul", a spus Kenneth Quinn, un avocat din aviaţie.

Săptămâna trecută, unui student pe nume Arijit Guha i s-a interzis să se urce într-un avion al companiei Delta în aeroportul din Buffalo, New York pentru că purta un tricou pe care scria "Teroriştii ne vor ucide pe toţi".

Anul trecut, un pasager a fost arestat pe Aeroportul Internaţional din San Francisco după ce a fost scos din avionul companiei US Airways pentru că la rugămintea unui angajat al companiei, nu a vrut să-şi tragă pantalonii care-i atârnau prea jos pe talie. Judecătorul local a respins însă acuzaţiile care i s-au adus tânărului Deshon Marman.

"Nu este o problemă legată de un cod al îmbrăcămintei, este mai mult legat de bunul-simţ, precum vizionarea de pornografie în public", a spus John McDonald, purtător de cuvânt al US Airways.

Joe Larsen, un avocat al poporului din statul american Houston a spus că pasagerii pot fi obligaţi să-şi schimbe tricourile de către companiile aeriene dacă pe acestea sunt scrise chiar şi mesaje politice. Deşi Primul Amendament al Constituţiei Americane garantează dreptul la libera exprimare, acesta nu se aplică pe terenul companiilor private, a explicat Larsen.

Un avocat specializat în domeniul legislaţiei de transport, Alexander Anolik, a spus că pasagerii ar trebui să asculte de angajaţii companiilor aeriene. În caz contrar, călătorii pot fi acuzaţi că deranjează activitatea echipajul de zbor, ceea ce constituie o infracţiune în SUA.

"Echipajele de la bordul avioanelor au puteri nelimitate. N-ar fi indicat să te cerţi cu ei atunci când eşti în avion. Ar fi un scenariu în care oricum ai pierde - vei fi arestat", a spus Anolik.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO