ZF 24

Ifo: Fondul Monetar European ar putea pune in pericol moneda europeana

14.03.2010, 16:31 20

Fondul Monetar Europeana risca sa incurajeze indatorareastatelor din zona euro, punand in pericol stabilitatea monedeieuropene, a declarat presedintele institutului german de cercetariIfo, Hans-Werner Sinn, citat de Reuters.

Sinn a atentionat ca Europa nu ar trebui sa rezolve problemacrizei datoriilor din Grecia printr-un astfel de fond.

"Ma tem ca fondul ar putea deveni un sistem de redistribuire,trimitand resursele unor state mai prudente celor mai putinprudente", a spus Sinn intr-un interviu.

Intr-un moment in care Grecia se confrunta cu o criza adatoriilor, tot mai multi politicieni, in particular cei germani,au insistat pentru formarea unui fond de salvare a tarilor din zonaeuro, daca acestea s-ar afla in situatia de default.

"Ce ma deranjeaza pe mine este graba cu care guvernele incearcasa puna bazele acestui fond", a mentionat Sinn, adaugand ca isipoate imagina o asemenea structura pe termen lung, dar nu pentrusalvarea Greciei.

Chiar daca emisiunea de eurobonduri a Greciei s-a bucurat desucces, investitorii bazandu-se pe o posibila formare a fondului,Sinn este de parere ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si saisi deprecieze moneda pentru a scadea din presiunile exercitate dedatorii.

"Anticipez un risc mare pentru euro, daca deficitul Greciei esterezolvat prin transferuri de fonduri din partea altor tari... cuconsecinte necunoscute pentru comportamentul financiar al statelormembre", a mai spus Sinn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO