Ifo: Fondul Monetar European ar putea pune in pericol moneda europeana

Ziarul Financiar 14.03.2010

Fondul Monetar Europeana risca sa incurajeze indatorarea statelor din zona euro, punand in pericol stabilitatea monedei europene, a declarat presedintele institutului german de cercetari Ifo, Hans-Werner Sinn, citat de Reuters.

Sinn a atentionat ca Europa nu ar trebui sa rezolve problema crizei datoriilor din Grecia printr-un astfel de fond.

"Ma tem ca fondul ar putea deveni un sistem de redistribuire, trimitand resursele unor state mai prudente celor mai putin prudente", a spus Sinn intr-un interviu.

Intr-un moment in care Grecia se confrunta cu o criza a datoriilor, tot mai multi politicieni, in particular cei germani, au insistat pentru formarea unui fond de salvare a tarilor din zona euro, daca acestea s-ar afla in situatia de default.

"Ce ma deranjeaza pe mine este graba cu care guvernele incearca sa puna bazele acestui fond", a mentionat Sinn, adaugand ca isi poate imagina o asemenea structura pe termen lung, dar nu pentru salvarea Greciei.

Chiar daca emisiunea de eurobonduri a Greciei s-a bucurat de succes, investitorii bazandu-se pe o posibila formare a fondului, Sinn este de parere ca Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si sa isi deprecieze moneda pentru a scadea din presiunile exercitate de datorii.

"Anticipez un risc mare pentru euro, daca deficitul Greciei este rezolvat prin transferuri de fonduri din partea altor tari... cu consecinte necunoscute pentru comportamentul financiar al statelor membre", a mai spus Sinn.