ZF 24

Ford înregistrează un profit de 1,8 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2023. Celebrul producător auto din SUA va reduce preţurile pentru modelul electric Mustang Mach-E cu peste 4.000 de dolari

Ford înregistrează un profit de 1,8 miliarde de dolari...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.05.2023, 12:12 112

Ford Motor a înregistrat un profit de 1,8 miliarde de dolari în primul trimestru al anului, inversând efectul unor pierderi din 2022, în condiţiile în care compania şi-a revenit după criza lanţurilor de aprovizionare, obţinând cele mai bune preţuri pentru camionetele şi SUV-urile sale, relatează Wall Street Journal.

Constructorul auto din Dearborn, Michigan, a declarat după închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi că redresarea puternică a producţiei de camionete din seria F şi cererea puternicî pentru modelele de înaltă clasă au alimentat rezultatele obţinute recent. Compania prevede un profit înainte de impozitare care va varia între 9 şi 11 miliarde de dolari pentru anul 2023.

Ford a redus marţi pentru a doua oară în acest an preţurile la modelul electric Mustang Mach-E, înregistrând o ieftinire de până la 8% la unele versiuni. 

Directorul general al Ford, Jim Farley, a declarat marţi analiştilor că, până la sfârşitul anului, compania va înregistra o ieftinire a modelului Mach-E de peste 4.000 de dolari, ceea ce îi va permite să stabilească un preţ mai agresiv pentru modelul în cauză. 

„Nu vom stabili preţurile doar pentru a câştiga cotă de piaţă", a spus Farley despre reducerile de preţ ale modelului Mach-E.

În cadrul unei noi structuri de raportare care separă performanţele activităţii EV ale companiei, Ford a declarat că unitatea a pierdut 722 milioane de dolari în trimestrul actual. Executivii au declarat că privesc portofoliul EV ca pe un start-up, care va pierde bani pe măsură ce va înregistra noi creşteri.

Wall Street a urmărit îndeaproape dinamica preţurilor pe piaţa auto. Reducerile recente de preţ ale Tesla au generat îngrijorări cu privire la reducerea marjelor de profit pentru vehiculele electrice.

Spre deosebire de preţurile în scădere înregistrate în unele părţi ale pieţei EV, Ford şi alţi producători auto au reuşit să menţină preţuri de tranzacţionare foarte robuste pentru maşinile şi camioanele pe benzină, pe fondul unei oferte limitate de vehicule. Cu toate acestea, investitorii dau semne că ar fi îngrijoraţi de faptul că puterea de stabilire a preţurilor, care a condus profiturile industriei auto timp de aproape trei ani, urmează să se diminueaze semnificativ.

Profitul net al companiei Ford pentru perioada ianuarie-martie a inversat o pierdere de 3,1 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, care s-a datorat în mare parte unei ajustări a valorii participaţiei Ford în startup-ul EV, Rivian.

Profitul înainte de impozitare ajustat pentru elementele excepţionale a crescut cu 45%, la 3,4 miliarde de dolari. Aceasta a echivalat cu 63 de cenţi pe acţiune, depăşind estimarea medie de 42 de cenţi a analiştilor chestionaţi de FactSet.

Veniturile au totalizat 41,5 miliarde de dolari, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Acţiunile Ford au scăzut cu 1% în urma tranzacţiilor de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO