ZF 24

Femeile din UE sunt platite cu 15% mai putin decat barbatii - raport CE

17.07.2007, 17:29 18

Femeile din Uniunea Europeana sunt platite cu 15% mai putin decat barbatii, in functie de salariile brute medii orare, iar dupa anul 1995 decalajul s-a redus cu numai doua puncte procentuale, dovedind mentinerea discriminarii sexuale, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Printre motivele mentionate de raportul care va fi publicat oficial maine se numara ingrijirea copiilor, politica unor companii de a nu angaja femei pentru anumite pozitii, precum si existenta unui asa-numit "plafon de sticla" in privinta promovarii femeilor.
"Nu exista nici un indiciu ca acest decalaj se reduce intr-o masura semnificativa. Situatia nu este doar contrara principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, dar impiedica dezvoltarea deplina a potentialului de munca al femeilor, precum si indeplinirea obiectivelor strategiei europene de crestere si dezvoltare a pietei muncii", se arata in raport.
Pentru a elimina diferenta, Comisia va propune ca acordarea salariilor fara discriminare sa reprezinte un criteriu pentru atribuirea contractelor publice si va cere statelor comunitare sa stabileasca obiective si termene limita pentru corectarea inechitatilor.
Executivul Uniunii vrea sa imbunatateasca datele statistice in domeniu, iar anul viitor va revizui legislatia pentru a evalua eficienta de combatere a cauzelor care conduc la astfel de diferente si va propune, eventual, amendamente. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO