ZF 24

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat în primul trimestru al anului 63 de tranzacţii, o creştere modestă faţă de T1/2023, cu o valoare estimată la 1,1 miliarde dolari. Investitorii străini şi-au accelerat prezenta, iar cei domestici au fost mai putin activi

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a...

Autor: Roxana Rosu

04.04.2024, 09:52 95

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat în primul trimestru al anului 63 de tranzacţii, o creştere modestă faţă de cele 61 de tranzacţii înregistrate în perioada similară din 2023, indicând totuşi o accelerare a activităţii faţă de cele două trimestre anterioare, arată o analiză EY România.

Valoarea estimată a tranzactiilor a fost 1,1 miliarde dolari, în scădere faţă de 2,5 miliarde dolari în T1 2023.

Cu toate acestea, valoarea raportată în acest an este cu doar 7% mai mică dacă se elimină din calcul mega-tranzacţia din T1 2023, respectiv achiziţia operaţiunilor grupului italian Enel din România de către Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde dolari.

Cea mai mare tranzacţie din ianuarie-martie 2024 a fost achiziţia operaţiunilor OTP Bank din România de către Banca Transilvania pentru 375 milioane dolari.

O altă tranzacţie semnificativă în această perioadă a fost cumpărarea a 5 parcuri industriale din portofoliul logistic al Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane dolari, de către CTP, cel mai mare dezvoltator listat public de proprietăţi industriale şi logistice din Europa.

De asemenea, cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a finalizat achiziţia unor linii de business selectate ale UCM Reşiţa, tranzacţie semnată în T4 2023.

Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanţi, reprezentând 92% din volumul tranzacţiilor în această perioadă.

Tranzacţiile realizate de investitorii străini (inbound) au crescut cu 21%, înregistrând 29 de tranzacţii, în timp ce jucătorii domestici şi-au redus activitatea cu 15%, la 28 de tranzacţii (comparativ cu 33, în T1 2023).

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au fost din Statele Unite (6 tranzacţii), urmaţi de cei din Austria (4 tranzactii) şi de cei Germania şi Olanda (fiecare înregistrând 3 tranzacţii).

Cele mai multe fuziuni şi achizitii au avut loc în sectorul de produse de consum şi retail, respectiv 14 tranzacţii, urmat îndeaproape de imobiliare, ospitalitate şi construcţii, cu 13 tranzacţii, şi de sănătate, cu 8 tranzacţii. Sectoarele de tehnologie, şi energie şi utilităţi au urmat cu câte 5 tranzacţii fiecare.

Baza de date de fuziuni şi achiziţii a EY pentru România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, precum şi valoarea tranzacţiilor pentru tranzacţiile cu mai multe ţări, în cazul în care valoarea activelor specifice fiecărei ţări nu este dezvăluită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO