ZF 24

Exclusiv ONLINE: Incet dar sigur, AIG revine la viata dupa ce a inghitit peste 180 mld. dolari de la guvernul american. Cum comentati?

22.02.2010, 23:59 27

American International Group (AIG), gigantul financiar ce a fostla un pas de a ingenunchea economia americana, a inceput sainregistreze venituri stabile in cazul diviziilor sale de asigurarisi este pregatit sa ramburseze contribuabililor americani cele182,3 mld. dolari pe care le-a primit in urma cu 17 luni, scrieBloomberg.

Subsidiarele ce se ocupa cu asigurarile de bunuri si accidente sicare genereaza peste o treime din veniturile grupului, au afisatcresteri ale vanzarilor de polite in trei trimestre din anultrecut, in conditiile in care acestea au scazut cu 23% dupa ce AIGa fost la un pas de faliment in septembrie 2008. Vanzarile deasigurari de viata si produse de pensii private, alte operatiunimajore ale AIG, au reusit de asemenea sa avanseze in trimestrul altreilea al anului trecut pentru prima data dupa ce compania a fostsalvata de guvernul american. "Exista dovezi clare ca AIG a iesitdin ceea ce s-ar fi putut transforma intr-o spirala afalimentului", a declarat DAvid Havens, managing director in cadrulNomura Securities.

AIG se reinventeaza

Directorul executiv al AIG, Robert Benmosche, are dificilamisiune de a majora profitul grupului pentru a putea rambursafondurile oferite de guvernul de la Washington. El a declarat ca vareconstrui operatiunile AIG dupa ce diviziile de produse derivate,catalogate de presedintele Fed, Ben Bernanke, ca fiind un fond dehedging nereglementat, au transformat compania intr-o epava insaptamanile de dinainte de a primi sprijin guvernamental.
AIG va publica saptamana viitoare rezultatele financiare aferentetrimestrului patru din 2009, care vor demonstra ca evolutia valoriicontabile a activelor se afla "in linie cu industria in ansamblu",potrivit lui Jennifer Marshall, analist in cadrul A.M. BestCo.
AIG a inregistrat in trimestrul al patrulea al lui 2008 vanzari dinpolite de asigurari pentru bunuri si accidente in valoare de 7,1mld. dolari, cifra ce a crescut usor la 7,7 mld. dolari in primultrimestru al lui 2009, la 7,9 mld. dolari in al doilea si la 8,1mld. dolari in perioada iulie-septembrie a anului trecut.
"Lucrurile incep sa se stabilizeze", a declarat Joel Ario,reprezentant pentru Pennsylvania Insurance.

Clientii mari nu au "emigrat"

Dupa o salvare orchestrata de stat, o prabusire acuta aactiunilor cu 97% in 2008 si critici puternice din parteaautoritatilor cu privire la bonusurile primite de angajatiidiviziilor de produse derivate, au existat "temeri ca majoritateaclientilor de anvergura ai AIG vor renunta la serviciilecompaniei", a afirmat Robert Hartwig, presedinte al Institutului deInformatii in Asigurari din New York. "Acest lucru nu s-aintamplat. Cea mai mare parte a asiguratilor a incercat sa-sidiversifice portofoliul de active astfel incat AIG sa nu mai detinao cota importanta din bunurile sau serviciile asigurate", aexplicat Hartwig.
Totodata, AIG incepe sa recastige increderea clientilor sai.Potrivit unui sondaj realizat de un analist al bancii Barclays indecembrie, circa 75% din clientii AIG au afirmat ca nu vor renuntala serviciile companiei, comparativ cu doar 41% cu sase luniinainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO