ZF 24

Europa ia piciorul de pe acceleraţie în cursa achiziţiilor de gaze naturale. Cumpărătorii aşteaptă o nouă scădere a preţurilor pentru a umple rezervele înainte de iarna viitoare

Europa ia piciorul de pe acceleraţie în cursa...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.05.2023, 15:47 1430

Achiziţiile de gaze naturale necesare pentru umplerea depozitelor din Europa sunt mai lente decât de obicei în această perioadă a anului, în ciuda unei scăderi recente a preţurilor, unii cumpărători mizând pe o nouă scădere viitoare, conform Bloomberg.

Contractele futures de referinţă de pe continent au coborât mult sub nivelurile record înregistrate vara trecută, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a stimula achiziţiile, consumul revenind lent de la minimele înregistrate în timpul crizei. Încrederea că preţurile vor continua să scadă sporeşte aşteptarea cumpărătorilor în cursa de-a reface stocurile înainte de iarna viitoare.

Utilizarea redusă a combustibilului reflectă robusteţea rezervelor globale de a acoperi cererea europeană la momentul de faţă. Însă producătorii şi comercianţii de gaze avertizează că impactul crizei încă nu s-a încheiat, o revenire întârziată şi incertă a consumului putând perturba echilibrul fragil al pieţei. 

Consumatorii par încrezători, încurajaţi de liderii politici care susţin că ce e mai rău a trecut, potrivit lui Klaus Reinisch, director de vânzări al MET Holding AG, cu sediul în Elveţia. 

Există unele aşteptări potrivit cărora preţurile ar putea scădea până la 10 euro pe megawatt-oră, cu peste 70% mai puţin decât în prezent, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, preţurile mai mici nu vor persista prea mult timp, a declarat Reinisch. 

Potrivit acestuia, dependenţa puternică de gazul natural lichefiat - care a înlocuit combustibilul rusesc din conducte - lasă Europa extrem de expusă la mişcările mai ample ale pieţei şi la volatilitatea bruscă a preţurilor. 

Piaţa este încă vulnerabilă. O reluare rapidă a consumului de gaze din partea industriei, împreună cu o revenire a cererii din Asia, ar putea expune continentul la o serie de riscuri. Analişti de la Goldman Sachs Group Inc. la Boston Group Consulting văd posibilitatea unei reveniri a preţului peste 100 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO