ZF 24

Doi candidaţi pe un loc la facultatea care promite salarii entry-level de până la 1.000 de euro

Doi candidaţi pe un loc la facultatea care promite...

Autor: Corina Mirea, Andrei Cîrchelan

24.07.2013, 00:07 9853

Peste 1.600 de candidaţi au dat anul acesta examenul de admitere pentru unul din cele 984 de locuri scoase la concurs de Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, însă în continuare sunt tineri care spun că nu ştiu încă direcţia pe care o vor urma în cadrul facultăţii şi, ulterior, în carieră. Ei spun că au ales cariera de avocat sau magistrat pentru că sunt „meserii bănoase“ sau pentru că li se pare „firesc să continue“ drumul ales de părinţi.

Anul acesta facultatea a pus la bătaie 287 de locuri finanţate de la buget, dintre care două pentru cetăţenii de etnie romă şi 14 pentru cetăţenii străini. Pe lângă locurile „la buget“, facultatea a scos la concurs şi 297 de locuri cu taxă şi 400 locuri de învăţământ de la distanţă.

„Dreptul a fost prima şi singura mea opţiune. Nu ştiu în ce am să mă specializez, dar cred că îmi place domeniul în sine, în plus este unul bănos. De altfel, părinţii mei lucrează în acest domeniu, sunt avocaţi amândoi şi mi se pare firesc să continuu pe acest drum. Nu pot spune că îmi este cunoscută vreo casă de avocatură din Bucureşti“, spune Andi Vrânceanu, din Braşov, care are 20 de ani şi a absolvit examenul de bacalaureat cu nota 8.

Răspunsul este similar celor oferite şi de ceilalţi candidaţi după patru ore de examen. Testul a constat într-o probă de limba română şi una de economie, iar dificultatea nu a fost mai mare decât în anii anterior, potrivit candidaţilor.

„Examenul de anul acesta mi s-a părut similar celui de anul trecut, la fel şi bacalaureatul, am luat note mai mari decât mă aşteptam şi nici nu am făcut meditaţii“, spune Mădălina, 18 ani, din Bucureşti, care a obţinut media 8,5 la bac.

Ea adaugă: „Mi-am dorit să devin avocată de când eram mică, dar nu pot să spun exact unde aş vrea să lucrez, pentru ce casă de avocatură. M-am gândit că aş putea chiar să îmi înfiinţez propriul birou şi să profesez aşa, pentru că oricât de mult mi-aş dori să lucrez şi oricât de bună aş fi, nu ştiu dacă voi reuşi să găsesc un loc de muncă fără ajutor. Aş munci şi fără să fiu plătită, numai să reuşesc să îmi găsesc un loc de muncă încă din facultate“.

 

„Nu am auzit de nicio firmă de avocatură“

O constantă între răspunsurile pe care le-au dat cei ieşiţi din examenul de admitere este faptul că nu sunt familiarizaţi cu firmele de avocatură de business active în piaţă în prezent, chiar dacă unii dintre ei spun că şi-ar dori să lucreze în drept comercial.

Andreea, din Bucureşti, studentă în anul doi la Facultatea de Geografie, spune că a dat admiterea la drept pentru potenţialul financiar pe care îl oferă acest domeniu.

„Am mers spre Facultatea de Drept pentru că mi-am dat seama că nu există un viitor în ceea ce studiez la geografie. După terminarea facultăţii aş merge spre o firmă de avocatură, pe un salariu în jur de 200-300 de euro“, spune ea, exprimând o părere împărtăşită şi de alţi candidaţi care ar prefera să meargă spre drept civil şi avocatură de business.

Există şi candidaţi precum Daniela, care a luat 9,86 la bac, vine din Roşiorii de Vede şi are o cu totul altă viziune legat de ce va face după absolvirea facultăţii.

„Examenul nu mi s-a părut greu. Personal am ambiţii mari mai departe, vreau să devin judecător. De firmele de avocatură de business am auzit, dar nu m-au interesat“, spune ea.

Emanuel, din Bucureşti, a luat 7,91 la bacalaureat şi vrea neapărat să urmeze o carieră în drept, motiv pentru care s-a înscris şi la Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane.

„După facultate vreau să merg spre drept civil, poate avocatură de business. Nu cunosc firme de avocatură momentan“, spune el, adăugând că examenul nu a fost cu mult mai dificil faţă de subiectele din anii anteriori, pe care le-a studiat înainte de admitere.

Candidaţii pot alege după doi ani de facultate direcţia în care vor merge, urmând în acest sens stagii de practică în cadrul firmelor de avocatură sau la tribunale. În cele din urmă, ei optează pentru o carieră în magistratură, ca procurori sau judecători, sau în barou, ca avocaţi.

Taxa de examen pentru admitere în barou este de 1.000 de lei anul acesta, în timp ce taxa de înscriere la Institutul Naţional al Magistraturii este de 400 de lei. Absolvenţii care urmează o carieră în avocatura de business trebuie să achite, deci, suma de 1.000 de lei, după care plătesc o cotizaţie anuală şi intră într-o piaţă evaluată la 200 de milioane de euro.

Aici, cei mai mari jucători, firme cu peste 100 de avocaţi, au venituri anuale în jur de 20 milioane de euro. În piaţă, primele poziţii sunt ocupate de firme de avocatură locale precum Nestor Nestor Disculescu Kingston Petersen (NNDKP), Muşat & Asociaţii, Ţuca Zbârcea & Asociaţii sau Boştină & Asociaţii. Totodată, la Bucureşti sunt deschise birouri ale unora dintre cele mai mari firme internaţionale de avocatură, cum ar fi DLA Piper sau Clifford Chance.

Salariile de intrare în firmele de top 10 se situează la aproximativ 1.000 euro şi presupun un program de lucru intens, adesea şi în weekend. Ulterior intrării în firma de top, avocatul poate după aproximativ 8-10 ani să devină partener cu cotă din profit. Unul dintre cei mai bine plătiţi avocaţi de pe piaţa locală este în prezent Gabriel Zbârcea, care conduce alături de Florentin Ţuca firma Ţuca Zbărcea & Asociaţii. Anul trecut, Zbârcea a înregistrat, în calitate de partener coordonator al firmei de avocatură, venituri de aproximativ 4 milioane de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO