ZF 24

Departamentul pentru Energie a înregistrat bunuri de 3,5 miliarde lei fără proces-verbal

Departamentul pentru Energie a înregistrat bunuri de 3,5...

Autor: Carol Dan

12.02.2015, 18:14 204

Curtea de Conturi arată, în raportul pentru anul 2013, că fostul Departament pentru Energie nu a respectat prevederile legale privind constituirea patrimoniului la înfiinţare întrucât au fost înregistrate în contabilitate bunuri fără a avea la bază procese-verbale de predare-primire constând în bunuri din domeniul public al statului în valoare de 3,5 miliarde de lei (807 milioane de euro) aflate la companiile Hidroelectrica, Electrica Serv, Complexul Energetic Oltenia şi Petrotrans.

De asemenea, Departamentul pentru Energie nu a evidenţiat o creaţă în sumă de 18,5 milioane de lei, reprezentând fonduri alocate de la bugetul de stat utilizate pentru rambursarea unui credit extern utilizat de Termoelectrica pentru realizarea unei investiţii de reabilitare a unui grup energetic de 150 MW al termocentralei Paroşeni, în condiţiile în care rambursarea creditelor externe intra în sarcina Termoelectrica.

Potrivit Curţii de Conturi, în perioada aprilie-iunie 2013, Departamentul pentru Energie a efectuat din creditele bugetare cheltuieli de 120.000 de lei pentru folosinţa unui spaţiu de birouri, deşi Departamentul a fost înfiinţat abia în iulie 2013.

Departamentul pentru Energie a contestat decizia Curţii de Conturi, argumentând că la data efectuării plăţilor o parte din structura entităţii funcţiona în noul sediu închiriat.

Curtea de Conturi consideră însă argumentele Departamentului pentru Energie ca neîntemeiate, întrucât Departamentul a fost înfiinţat în luna iulie 2013, iar plăţ ile au fost efectuate anterior acestei date.

În decembrie anul trecut, odată cu reorganizarea Guvernului, Departamentul pentru Energie a fost desfiinţat, atribuţiile fiind preluate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO